advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Jip Trommelen

Studenten zetten Bokhoven en Engelen letterlijk in bloei

Het aantal wilde bijen, vlinders en vliegen loopt wereldwijd terug en dat is slecht nieuws, want zij zorgen bijvoorbeeld voor ons eten. In Engelen en Bokhoven steken studenten van de HAS Hogeschool samen met bewoners de handen uit te mouwen om hier iets aan te doen. 'Het is nu al een succes!'

In alle vroegte gaat vrijdagochtend de boor in de klei in de tuin van Marike Boerman, eigenaar van atelier De Heerlijkheid in Bokhoven. Zij is bezig met een nieuw project in haar tuin en zat met wat vragen: "Ik maak al jarenlang mijn eigen verf, en wil dat nu gaan proberen met inheemse planten", legt ze uit. "Maar dit was vroeger een paardenpak, dus ik weet niet welke planten hier überhaupt kunnen groeien."

Dat gaan Niels Groot, Kevin Snikkers, Niels Wehrens en Emily Mensink uitzoeken. Al snel wordt duidelijk dat de boor diep de grond in moet voor een beetje grondwater: "Dus hebben we planten met lange wortels nodig", zeggen de studenten. 

Bijen, vliegen en vlinders zorgen voor eten

De meting bij het atelier staat niet op zichzelf. De komende tien weken zullen bewoners van de dorpen geregeld een viertal blauwe HAS-polo's in de weilanden en tuinen zien. De studenten voeren op verschillende plekken grondmetingen uit. "Zo weten we hoe de bodem in elkaar zit, hoe diep het grondwater zit en hoe zuur het is", vertelt student Niels. "Zo kunnen we de inwoners een advies geven over de planten die het hier het best doen."

De plaatsen waar de studenten de komende tijd grondmetingen gaan uitvoeren

Die planten zijn belangrijk, legt Emily uit. "De wilde bestuiverspopulatie (bijen, vlinders en vliegen) gaan achteruit. Die zorgen voor eten, bij kwekers bijvoorbeeld en ze zijn ook goed voor andere dieren. Een teruglopend aantal bestuivers zorgt dus voor minder productie."

En dus moet de biodiversiteit omhoog, vindt zij: "Gewoon zoals het ouderwets hoort. Verschillende planten, die trekken verschillende soorten bestuivers aan en zo gaat alles weer vooruit."

Nu al een succes

De bestuursraad Engelen Bokhoven helpt de studenten met het uitkiezen van boorlocaties. Bestuurslid Margo van den Oord is in haar nopjes met de hulp van de tieners. "Voor ons is dit nu al een succes", glundert zij. "En het wordt nog beter, want de resultaten worden straks nog voorgelegd aan vierdejaars studenten, die ook hun mening kunnen geven."

Wanneer de resultaten van de metingen bekend zijn, zullen deze openbaar gemaakt worden.