advertentie Banner SNLR.nl

Supermarkt op TBL-terrein Oss?

Op het terrein van Het Hooghuis locatie Titus Brandsma Lyceum in Oss komt misschien een supermarkt. Ook wordt dan de gevel van de V&D aangepakt. Dit blijkt uit een onderzoek waartoe wethouder Hendrik Hoeksema in februari opdracht had gegeven.

 


Robert-Jan Steegman schrijft:

"Het is de Van Deursen Groep (VDG) gelukt om van hun probleem het probleem van de gemeente Oss te maken. Dat probleem is het foeilelijke en lastig verhuurbare V&D pand. De oplossing wordt gezocht in het realiseren van nog meer winkelruimte, een supermarkt erbij en een extra (net als BergOss halflege?) parkeergarage. Laat nu aan geen van die drie behoefte bestaan! Natuurlijk zijn er partijen die (vanuit strategische overwegingen) geïnteresseerd zijn, maar er wordt niet bij gezegd dat elders in Oss een supermarkt leeg komt te staan en dat andere winkels door het toegenomen aanbod bij een slinkende vraag (concurrentie door internet!) het leven laten en leeg komen te staan.


Allemaal verliezers dus met uiteindelijk maar een winnaar, de VDG uit Rosmalen. Die hebben dadelijk een aantal extra panden, een parkeergarage, nieuwe huurders resulterend in een lekker rendement. Naast de winkeliers elders in het centrum is het TBL het ongewilde kind van de rekening. Binnen het Osse onderwijs is dit een van de parels, waar leerlingen buiten kunnen sporten met centrum, bibliotheek, Stadsarchief, Lievekamp, Groene Engel en Jan Cunen op loopafstand. Dat TBL mogen het unieke sportveld inleveren waarmee een deel van het unieke karakter van het door Titus Brandsma opgerichte instituut teloor gaat, alles omdat een vastgoedeigenaar weigert om zijn pand op te knappen zonder nadere tegenprestaties.

Opnieuw mis ik een echte visie op het centrum die past bij de gewijzigde marktomstandigheden. In plaats van meer van hetzelfde, leidend tot nog meer leegstand en verloedering, kies ik voor minder aanbod en betere kwaliteit. Zo kun je eraan denken om de V&D om te vormen in een overdekte versmarkt die de wekelijkse markt vervangt. Maak van bepaalde winkelstraten woon- of horecastraten en voor een kleiner, voller en kwalitatief hoogstaand centrum. Andere eigenaren zoals die van de Schakel hebben die visie ook en slagen erin om hun panden te vullen met leuke succesvolle winkels. Het Gengske is zo inmiddels opgeknapt, daar willen de eigenaren wel investeren zonder tegenprestaties, wat we van de VDG niet kunnen zeggen.

Ik reken op de nodige weerstand. Allereerst vanuit de centrumondernemers, de politiek en zeker ook het TBL onder leiding van Tom Brocks. Mijn steun hebben ze , vooral die laatste als oud-leerling en ouder van een van de huidige leerlingen. Wethouder Hoeksema gaat de Osse politiek helaas verlaten. Hopelijk ziet hij snel in dat hij voor het karretje wordt gespannen van een onwillige vastgoedeigenaar en zorgt hij ervoor dat we hem niet herinneren vanwege een flagrante blunder maar door zijn goede beleid van de afgelopen acht jaar. Dit plan hoort maar op een plek thuis en wel in de papiervernietiger."

 

Chris Ermers schrijft:

"Het is zeker niet de eerste keer dat een supermarkt als reddende engel wordt ingezet. Een jaar of tien geleden kwam FC Oss, toen nog het noodlijdende TOP Oss, met een plan voor een supermarkt onder één van die bijna lege tribunes. De Betaald Voetbalorganisatie had zijn spelers meer betaald dan verantwoord was en moest aankloppen bij de gemeente. Maar men kwam zelf ook met een slim plan Jumbo leek of bleek bereid een paar ton huur te betalen waarmee men uit de brand zou zijn. Het leek de wethouder geen goed plan, nog een supermarkt erbij en het feest ging niet door. TOP Oss veranderde van naam en werd op een heel andere manier gered. OSS Zuid kreeg toch een grote nieuwe supermarkt die, om met de huidige wethouder te spreken, aldaar veel loop en reuring geeft. En dat schijnt weer aantrekkelijk te zijn voor andere ondernemers die daar dan ook wel willen zijn.

 

Nu is de hoop dat weer een andere supermarkt loop en reuring naar en in het Osse centrum gaat brengen. Zoals de EMTE al jaren zoveel loop en reuring brengt? Of houden die loop en reuring op bij de deur van de EMTE, al voor de Houtstraat? Nog voor het centrum daadwerkelijk wordt betreden. Nu is kennelijk wat hulp nodig van nog zoÂn trekpleister, te vestigen op het TBL-terrein. Een trekpleister die voor nog wat meer aantrekkingskracht gaat zorgen en meer investeerders over de streep gaat trekken. Die bovendien Van Deursen, eigenaar van het V&D-gebouw, doet besluiten de gevel van dat gebouw eindelijk aan te pakken. Tot nog toe beloofde hij veel maar haakte telkens af. Die supermarkt zal hem vast van gedachten doen veranderen.

 

De ingehuurde vastgoedonderzoeker denkt dat het zo zal gaan. Die man is zijn geld dubbel en dwars waard. In september volgt het financiële plaatje, daar was het afgelopen half jaar nog geen tijd voor. Ik voorspel dat de cijfers tegenvallen en dat het plan weer de la in gaat. Maar dan zijn er al weer snel verkiezingen, komt er een nieuwe wethouder, volgt er een nieuw onderzoek en dan zal zeker worden aangekondigd dat het V&D-gebouw alsnog wordt aangepakt. Hoop doet leven."