Het huidige onderkomen van het Rodenborch College,

't Sparrenbos en de wijk kijken verliefd naar gebouw Rodenborch college

De geplande verhuizing van het Rodenborch College naar de Groote Wielen brengt de basisschool, kinderopvang én de wijkraad Sparrenburg aan de overkant van de weg op grootse ideeën voor het gebouw dat achtergelaten wordt. 'Peuters en bejaarden in één gebouw, dat gaat heel goed.'

De Rosmalense wijk Sparrenburg is binnen nu en een paar jaar een stuk actiever en betrokken. Tenminste, als het aan basisschool 't Sparrenbos, de bijbehorende kinderopvang en de wijkraad ligt. Nu het Rodenborch College van haar locatie op de T.M. Kortenhorstlaan wijkt, zien de partijen plannen voor een multifunctioneel buurtcentrum.

Artikel gaat verder onder de reportage.

Huidige gebouwen zijn op

Het huidige onderkomen voor de onderbouw van EC 't Sparrenbos heeft haar beste tijd gehad, vindt directeur Hans van Zoggel. De laagbouw, de gescheiden klassen. Het is volgens hem niet meer van deze tijd.

De directeur broedt op een nieuwe onderwijsvisie, waarin spelenderwijs leren belangrijk wordt. Dat gaat lastig op de huidige locatie, omringd door een woonwijk en in een gedateerd gebouw."En tijdens de sneeuwval van dit jaar, regende het op verschillende plekken naar binnen", zegt hij. 

De onderbouw van EC 't Sparrenbos aan de Eikakkerhoeven in Rosmalen.

Bovendien is het feit dat de onder- en bovenbouw bij 't Sparrenbos op gescheiden locaties zitten hem een doorn in het oog. "We willen één team van docenten, met één uitstraling. Dat gaat een stuk beter wanneer we samen zitten."

Peuters die dansen met bejaarden

Eenzelfde probleem ziet Tamara van Gemert, locatiemanager van kindopvang 't Sparrenbos. "Onze peuters en kleuters zitten in de beide uitersten van het huidige gebouw, terwijl het juist voor peuters goed is om hun toekomstige juffen en meesters al te kunnen zien. Hoe gaat het straks? Dat krijgen ze nu niet mee."

Daar komt bij dat de wijk geen buurtcentrum heeft, wat ervoor zorgt dat met name de bejaarden in de wijk geen plek hebben om samen te komen. Juist nu een groot probleem, vindt Aad van de Steen, voorzitter van de wijkraad die ook aan tafel zit. "Daarom zou het fantastisch zijn om samen op te trekken in een nieuw gebouw, wat echt het centrum van de wijk kan worden. We willen wat kunnen doen aan de eenzaamheid in deze vergrijzende wijk." 

Van Gemert ziet dat helemaal zitten. "Het is bewezen dat peuters en bejaarden elkaar scherp houden. Ze stappen zonder vrees op elkaar af voor een praatje", klinkt het enthousiast. "Ik denk meteen aan de gymles, waarbij ze met elkaar zouden kunnen dansen."

Haalbaarheid

Of het oude gebouw van het Rodenborch College dé nieuwe uitvalsbasis voor de school wordt, is nog niet zeker. Op dit moment loopt er een zogeheten haalbaarheidsonderzoek, waarin wordt gekeken waar de school het best naartoe kan verhuizen. Want dat de Eikakkerhoeven verlaten wordt, staat vrijwel vast.