Tablet-project voor dementerende ouderen in Den Bosch lijkt succesvol
Een project in Den Bosch-Zuid om ouderen met dementie via een speciale tablet te ondersteunen, lijkt zijn vruchten af te werpen. De bedenkers zijn in ieder geval erg positief.
Ouderenorganisatie Van Neynsel werkt met onder meer de gemeente en VGZ Zorgkantoor samen in de Sociale Benadering Dementie (SBD). Het tablet-project is hier onderdeel van. Tijdens de piek van de coronacrisis kregen 70 ouderen met dementie een speciaal ontwikkelde tablet in huis. Daarmee konden ze met één druk op de knop meedoen aan online groepsactiviteiten, beeldbellen met familie of een vertrouwenspersoon en online verhalen delen. Volgens Van Neynsel leverde het allerlei onverwachte resultaten op. Van digitale moestuintjes en pianoconcerten tot digitale koffieochtenden, virtuele fietstochten en één-op-één gesprekken. Het project werd opgestart omdat vanwege de coronacrisis er minder thuiszorg kwam en ook familie niet meer op bezoek kon komen.
‘Mooie wisselwerkingen’
Chrissie van Helvoirt, vertrouwenspersoon voor mensen met dementie en lid van het SBD-team bij Van Neynsel: “Er ontstaan mooie wisselwerkingen, want we brengen mensen op basis van wederzijdse interesses bij elkaar. Zo speelt een van de bewoners van Antoniegaarde graag piano. Hij kan zijn talent en passie kwijt tijdens het geven van online concerten waar anderen live van mee kunnen genieten. En een andere deelnemer is een online voorleesclub gestart, waarin hij door hemzelf geschreven verhalen voorleest via de tablet. Mensen ervaren weer een gevoel van nuttig zijn, en zingeving. Zo heeft een bewoner bij Antoniegaarde, tijdens corona, tuinieren ontdekt. Via beeldbellen verzorgt hij samen met medebewoners dagelijks hun eigen moestuin. Tegelijkertijd delen ze hoe het gaat. We zien vooral veel blijdschap bij de deelnemers. Digitaal contact vervangt persoonlijk contact natuurlijk niet, maar het is wel fijn om ook op deze manier contact met elkaar te houden.”