Tachtig dino’s komen tot leven in de Brabanthallen

Levensechte dino’s die geluid maken en bewegen. De hele week wordt er in de Brabanthallen gewerkt om tachtig exemplaren neer te zetten voor de expositie World of Dinos, die vanaf zaterdag te zien in Den Bosch.

Volgens de makers is het Europa’s grootste expositie over dinosaurussen. “We hebben een zo breed mogelijke selectie weten te maken van de verschillende dino’s uit meerdere tijdperken”, legt Kees Rutgers van evenementenbureau Hillenaar Events uit.

De dieren zijn op ware grootte en ook tijdens de opbouw die nog de hele week duurt, wordt er alles aan gedaan om de dino’s zo realistisch mogelijk over te laten komen. Rutgers: “De meeste dieren hebben een mechanisch skelet. Daardoor kunnen ze bewegen. Daaromheen zit schuimrubber waarop we de ‘huid’ spuiten.” De dino’s maken ook geluid.

De expositie is een voorbeeld van wat de organisatie ‘edutainment’ noemt. “Je komt hier voor je vermaak maar leert er ook nog wat van”, legt Rutgers uit. Zo gaan bezoekers via een speurtocht door de expositie. Ook kan je rijden op een dino en skeletten opgraven in een zandbak.

Tekst gaat door onder de video.

Deze week staat Rutgers nog in het volle werklicht in de hal van 9200 vierkante meter. Rutgers: “We zijn nu druk met de opbouw, waar we vijf dagen voor nodig hebben. Maar volgende week ziet het er hier heel anders uit. We zetten zwarte wanden en spotjes neer, leggen houtsnippers op de grond en de hal komt vol te staan met planten en klimop. Zo wanen bezoekers zich écht in de prehistorie.”

Hillenaar events verwacht 24.000 bezoekers. Per dag kunnen er 1500 mensen in de hal. Rutgers: “Dan is de hal ook echt vol. Bezoekers kunnen wel tussen 10.00 en 18.00 de hele dag binnenlopen.” De expositie is tot en met 5 januari te bezoeken.

advertentie

Lees ook deze artikelen