Tai Chi als vorm om ontspanning te vinden: ‘Ik kom helemaal tot mij zelf’

Een oude Chinese kunstvorm uitoefenen. Het kan sinds september in Oss en Veghel. Peter Vrehen en Ester Faassen zijn een Tai Chi Centrum begonnen.

Tai Chi is een kunstvorm afkomstig uit China en bestaat ongeveer vijfhonderd jaar. Het uitvoeren van bewegingen staat daarbij centraal. “Er zitten aanval- of verdedigingspatronen in de bewegingen die wij maken. Die komen uit de krijgskunst. Tai Chi is een interne kunst waarbij gezondheid op nummer één staat. Externe kunsten zijn bijvoorbeeld karate. Dat is hard tegen hard. Daar doen we bij Tai Chi niet aan.”

undefined

Energiebanen

De Oosterse geneeswijze gaat ervanuit dat kwaaltjes veroorzaakt worden door energieblokkades. Bij Tai Chi wordt geprobeerd deze blokkades zoveel mogelijk op te heffen. Die gedachte is anders dan de Westerse geneeswijze. “Die is veel analytischer. Botjes, bloedvaten en organen zijn zichtbaar. Maar de meridianen, oftewel energiebanen, zijn dat niet”, legt Vrehen uit.

Aanbieden cursus 

Vrehen en Faassen besloten een Tai Chi centrum te openen voor. Vrehen gaf eerder al cursussen in Oss. “Ik moest het geven van Tai Chi-les een aantal jaar parkeren vanwege mijn werk als oefentherapeut. Gelukkig heb ik nu de tijd gevonden om mijn passie weer op te pakken en les te geven aan de mensen.”

Marian van Doleweerd doet mee aan de cursus en heeft daar zo haar eigen reden voor. “Ik ben twee keer gevallen in de badkamer. Daarom wil ik leren om beter te balanceren. Dus toen bedacht ik ‘misschien is Tai Chi heel effectief daarin’.”