Talentontwikkeling bij spoor 10-14 in Den Bosch: 'Vakmanschap is net zo belangrijk'
Talentontwikkeling is een van de speerpunten uit het bestuursakkoord van het Bossche college van B en W. Toch is het niet het meest zichtbare onderwerp tot nu toe geweest. Dat is de nieuwe onderwijsvorm spoor 10-14 wel.
Basisschool en voortgezet onderwijs lijkt niet meer voldoende. Er wordt breder gekeken naar talentontwikkeling in de gemeente Den Bosch. Zo wordt er ook gekeken naar sportieve en creatieve talenten. "Je hebt het klassieke onderwijs en dat blijft ook zo, maar we kunnen ook meer mogelijk maken voor andere vormen van ontwikkeling", zegt wethouder Ufuk Kâhya. In Nederland is het beeld dat kinderen opgejaagd worden om het hoogst mogelijke diploma te halen, maar vakmanschap is net zo belangrijk. En dus wil Kâhya minder in de piramide denken en breder kijken naar talent.
Het project spoor 10-14 biedt meer mogelijkheden voor tieners die niet al op hun twaalfde een keuze willen maken. "Twaalf jaar is jong om een keuze te maken", vertelt projectleider Angelie Ackermans. En dat is vroeg, ook vergeleken met andere landen. Een groot percentage van kinderen zit niet op het niveau conform het onderwijsadvies dat ze krijgen, en dat zegt veel over de ontwikkeling van een kind.
De doelgroep van het project zijn kinderen die in groep 6 zitten. Ouders kunnen contact opnemen met het project om daar onderdeel van te worden. Kâhya gaat graag langs het onderwijs en ziet het ook wel zitten om een les aan te bieden voor het project spoor 10-14.