Taurossen uit Keent zorgen voor natuurherstel door heel Europa
Dat de biodiversiteit achteruit gaat, is bij iedereen wel bekend. In Keent krijgt deze juist een boost. Daarvoor zorgen de grazende taurossen, die de vervanger van het oerrund moeten worden. "Dat betekent dat hier een kleine enclave ontstaat, waar de natuur zich ontwikkelt."
Stichting Taurus begon vijftien jaar geleden met een taurossenprogramma, om ervoor te zorgen dat het rund zijn rol als wilde soort weer terugkrijgt. In de kraamkamer van de taurossen in Keent leven op dit moment 87 volwassen wilde dieren, zo vertelt operationeel directeur van de stichting, Oscar Campana. De dieren worden vanuit Keent uitgezet in onder meer natuurgebied de Maashorst, maar ook in Spanje, Portugal, Duitsland, Kroatië en Roemenië.
"Dat betekent dat de tauros vanuit de kleine enclave in Keent niet alleen bijzonder werk doet voor Brabant, maar voor heel Europa", zegt Campana. Het is niet voor niks dat de stichting in Keent zit. "Er is een soort beleid vanuit Brabants Landschap, dat het hier een stille plek is. Dat betekent dat je binnen sommige uren niet op het terrein mag komen. Dat zorgt voor een andere dynamiek bij de dieren", laat de operationeel directeur weten.
(Tekst loopt verder onder de video)
Dat de grote grazers effect hebben op het landschap, blijkt heel duidelijk. "De grote vogels vanuit Afrika landen in Keent. Dat betekent dat hier een kleine enclave ontstaat, waar de natuur zich ontwikkelt. Maar daar moet je goede ogen voor hebben en de juiste momenten kiezen om dat te zien", zo vertelt Campana verder.
"Je ziet de veranderingen. Zogenoemde stierenkuilen worden opengehouden door paarden, en de wisenten rollen daar doorheen. Dat is heel belangrijk, want dan kunnen heel veel soorten die anders geen plek hebben, zich daar handhaven", vertelt Ronald Goderie, algemeen directeur van Stichting Taurus.
De mensen weten wat ze aan de dieren hebben en andersom ook
Ronald Goderie, algemeen directeur van Stichting Taurus
Een paar jaar geleden zorgden de taurossen juist voor minder goed nieuws, toen ze mensen aanvielen. Dat is de laatste tijd niet meer gebeurd. "Soms is de mens zich niet bewust van zijn gedrag, of de dieren pikken het gedrag niet. Of dat mensen onbewust voor een mooie foto een extra stap zetten naar de moeder en het kalf. En dan laat de moeder aan het kalf zien: ik ben jouw moeder, ik bescherm jou", zegt Campana.
"Na een soms wat turbulent begin, zie je dat het geleidelijk aan rustiger wordt. De mensen weten wat ze aan de dieren hebben en andersom ook. Maar het blijft van belang om te blijven uitleggen hoe je je moet gedragen", legt Goderie uit.