Techniek de Bossche klassen in met Mobiel Ontdek Lab

Rekenen met behulp van een robot of programmeren in de taalles: dat kan voortaan op basisscholen in Den Bosch met het Mobiel Ontdek Lab dat woensdag is gelanceerd.

Alle klassen in het basisonderwijs kunnen gebruik maken van het lab, dat vol staat met technologische materialen voor in de les. Het doel: kinderen op jonge leeftijd in aanraking brengen met techniek en wetenschap.

Het initiatief is van Stichting Schoolbesturen Primair Onderwijs ‘s-Hertogenbosch, Knooppunt technologie 073 en scholennetwerk WTE. Zij willen leerlingen zo vroeg mogelijk kennis laten maken met wetenschap en techniek.

Leerlingen vinden het vooral fijn dat ze niet uit een boek hoeven te leren

Rascha van der Sluis - techniekcoördinator

 “Kinderen zijn nieuwsgierig en willen ontdekken”, vertelt Jolande Bastmeijer, directeur van Kindcentrum De Terp en coördinator bij WTE Den Bosch. “Het ‘onderzoekend, ontwerpend leren’ is de basis van dit WTE-stuk. Door inzet van deze materialen maken we in de les gebruik van die nieuwsgierigheid.”

En dan werkt, weet techniekcoördinator Rascha van der Sluis. Zij werkt al twee jaar op Basisschool De Springplank in de Hambaken met techniek en wetenschap in de les. Van der Sluis: “Leerlingen vinden het vooral fijn dat ze niet uit een boek hoeven te leren. En de attributen worden niet in een aparte les gebruikt maar zijn een aanvulling op de bestaande lessen. Het Mobiel Ontdek Lab kan dus naast het reguliere lesprogramma ingezet worden.”

Tekst loopt verder onder de video.

De materialen zijn gekocht met hulp van 25.000 euro aan overheidssubsidies. Ook is gebruik gemaakt van gerecycled materiaal. Van der Sluis: “Zo bouwen leerlingen bijvoorbeeld aan een robot met alleen maar afvalmateriaal.”

Scholen kunnen zich vanaf woensdag inschrijven in het uitleensysteem. Met een mailtje geeft de school aan wat ze wil lenen. Een expert begeleidt de klas. Leerkrachten kunnen deelnemen aan inspiratiesessie om te leren hoe je de materialen inzet tijdens de lessen.

advertentie <p>Banner Woonboulevard Oss midden dec19</p>

Lees ook deze artikelen