advertentie Banner SNLR.nl

Techniek moet aantal verkeersdoden op nul brengen

Slimme camera's, mobiele snelheidsmeters en data-analyse moeten meehelpen om het aantal verkeersdoden in de provincie Noord-Brabant op NUL te krijgen.

In het Traffic Center in Oss hebben gemeenten, provincie en politie maandag hun handtekening gezet onder een nieuw verkeersveiligheidsplan. Dat plan moet het aantal verkeersdoden in Brabant zo snel mogelijk op nul krijgen. De beleidsmakers willen dit ambitieuze doel bereiken door de inzet van nieuwe technieken, zoals slimme camera's, mobiele radar apparatuur en data-analyse.

In deze regio worden binnenkort ook de zogenaamde 'slimme camera's' ingezet die appende bestuurders herkennen en dan automatisch een boete sturen. Elders in het land werkt de politie daar al mee. Ook de ouderwetse radarcontroles gaan deels vervangen worden door auto's die mobiel de snelheid van andere weggebruikers kunnen meten.

Een ander belangrijk onderdeel is het voorspellen van ongelukken op basis van zo veel mogelijk gegevens. Gedeputeerde Verkeer Christophe van der Maat (VVD): "We gaan data verzamelen van de Googles en Flitsmeisters van deze wereld. Op basis daarvan gaan we risico analyses maken. Zodat we niet achteraf, maar vantevoren met maatregelen kunnen komen."

Tenslotte willen de verschillende partijen die het plan hebben ondertekend, aso-gedrag keihard aanpakken. Van der Maat: "Het moet sociaal onaanvaardbaar worden om je te laten afleiden achter het stuur." Om dit doel te bereiken komen nog aanvullende campagnes, die de bestaande landelijke campagnes voor verkeersveiligheid in het verkeer gaan aanvullen.

De regio Oss heeft al concrete plannen gemaakt om een bezoekerscentrum te bouwen waar automobilisten hun gedrag kunnen leren verbeteren en anderen kunnen leren over verkeersveiligheid. Waar dit centrum moet komen is nog niet bekend. Om de maatregelen in de provincie Noord-Brabant uit te kunnen voeren komt er de komende tien jaar ieder jaar 50 miljoen euro uit Den Haag.