advertentie Banner SNLR.nl

Tekort aan zorgmentoren in de regio Noordoost Brabant

Er is een wachtlijst van zieke mensen die de hulp nodig hebben van een mentor: iemand die  helpt bij het nemen van belangrijke beslissingen rondom zorg. Mentorschap Midden en Noordoost Brabant luidt de noodklok.

Henny van der Wal uit Heesch komt elke maandag bij Louis Nieuwkoop, die in woonzorgcentrum Mariaoord in Rosmalen woont, op bezoek. Nieuwkoop heeft onder meer niet-aangeboren hersenletsel en heeft daardoor hulp nodig bij het nemen van beslissingen.

“Ik ben de brug tussen de zorginstellingen en de cliënt”, verduidelijkt Van der Wal. “Ik ben in principe zijn eerste aanspreekpunt en ik behartig zijn belangen.” Nieuwkoop noemt zelf als voorbeeld zijn wens om te verhuizen. “Henny geeft antwoord op de vragen die ik daarover heb”, zegt hij.

In onder meer Oss, Uden en Bernheze kunnen we niet voldoen aan de vraag. We komen mentoren tekort terwijl we zien dat er behoefte aan is

• Hester van den Berg, coördinator van Mentorschap Midden en Noordoost Brabant

In Midden en Noordoost Brabant zijn er 143 koppels zoals Louis en Henny. De laatste twee jaar stijgt het aantal duo’s met twintig per jaar. Den Bosch telt er 30, Bernheze 6, Oss 5 en Uden 4. Vooral in die laatste drie gemeenten zijn er weinig koppels, omdat er nauwelijks mentoren zijn. “In onder meer Oss, Uden en Bernheze kunnen we niet voldoen aan de vraag”, zegt Hester van den Berg, coördinator van Mentorschap Midden en Noordoost Brabant. “Daar zijn wachtlijsten. We komen mentoren tekort terwijl we zien dat er behoefte aan is.”

Tekst gaat verder onder de video.

Vanaf volgend jaar wordt die behoefte nog groter volgens Van den Berg. Dan wordt de Wet zorg en dwang (Wzd) ingevoerd. Daarin komt naar voren dat er een wettelijk vertegenwoordiger moet zijn als de cliënt bepaalde beslissingen rond zorg niet zelf kan nemen.

Van den Berg: “We willen dus nu al een poel van mentoren verzamelen.” Het mentorschap is op vrijwillige basis en een mentor heeft maximaal drie cliënten. Van der Wal: “Het werk geeft mij veel voldoening. Ik heb drie zeer verschillende cliënten die allemaal andere behoeften hebben. Het voelt goed om bij te kunnen dragen aan hun welzijn.”

Inschrijven voor het mentorschap kan via de site van de stichting.