Tekort vrijwilligers oplossen met ‘transfermarkt’

Er ontstaat over een tijdje schaarste op de vrijwilligersmarkt. Dat verwacht Jan de Rond van vrijwilligersorganisatie ‘Mooi Zo Goed Zo’ in Den Bosch.

De Rond wil het toekomstige tekort oplossen door een ‘transfermarkt’ voor vrijwilligers op te zetten.

Den Bosch heeft met 47.500 vrijwilligers weinig te klagen over het aantal vrijwillige handjes. De stad staat zelfs in de top vijf van steden met de meeste vrijwilligers. Volgens De Rond is de top nu wel bereikt en ontstaat er over een tijdje een vrijwilligerstekort. Dat zegt hij in het Dtv-programma Focus. 

Hoe dat opgelost moet worden? “We moeten in sectoren kijken waar veel vrijwilligers zitten. Misschien moeten we gaan verkassen. Dat kan door een transfermarkt op te zetten, zoals je ook bij het voetbal hebt. Dat je mensen verleidt om van de ene naar de andere sector te gaan”, zegt De Rond. 

Tekst gaat door onder de video.

Als je vrijwilligers verliest, weet je van tevoren niet wat je kwijtraakt

• Jan de Rond, Mooi Zo Goed Zo


‘Attent zijn is belangrijk’

Ook ‘supervrijwilliger’ Ans van der Burgt uit Berghem, die al meer dan vijftig jaar vrijwilligerswerk doet, ziet dat de animo afneemt. Ze heeft wel een idee hoe mensen enthousiast gemaakt kunnen worden. “Je moet vrijwilligers helpen en ondersteunen. Attent zijn is belangrijk. Geef een kaartje, bloemetje. Het zijn de kleine dingen die het doen”, zegt Van der Burgt.

De Rond vindt dat de overheid zich meer moet inzetten voor vrijwilligers: “Ik vind dat er bestuurlijk gezien blijvende waardering geuit mag worden voor het vele vrijwilligerswerk. Als je vrijwilligers verliest, weet je van tevoren niet wat je kwijtraakt.”