advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Tentoonstelling over meteoriet Uden wacht op groen licht

Sterrenwacht Halley in Vinkel zou dolgraag de meteoriet Uden aan iedereen willen laten zien, maar de bijbehorende expositie in museum Krona in Uden mag niet van start. De vraag is zelfs of de tentoonstelling überhaupt nog te zien gaat zijn.

Op 12 juni 1840 kwam een heuse meteoriet neer in Uden, ter hoogte van de Staartjespeel. Die meteoriet zou in december vorig jaar tentoongesteld worden in museum Krona in Uden. De lockdown zorgt ondertussen voor zo veel uitstel dat de volgende expositie van Krona, die voor eind april gepland staat, snel dichterbij komt. "Er is nog geen pijl op te trekken. We hopen dat we open kunnen voordat de tentoonstelling eindigt", zegt Sid Pubben van museum Krona. Half april moet er namelijk opgebouwd worden en moet de tentoonstelling van Halley weg zijn.

De sterrenwacht uit Vinkel nam het initiatief om de meteoriet Uden in Uden te laten zien. "De meteoriet is zelden of nooit voor een groot publiek getoond. Hij ligt normaal gesproken in een depot van het Noord-Brabants Museum", legt Urijan Poerink van Halley uit. Voor de deskundigen is het een heel bijzondere 'steen'. Wereldwijd zijn er van dit type slechts 41 aangetroffen. En de meteoriet Uden is de allereerste meteoriet die in Nederland werd gevonden.

Koppeling tussen wetenschap en kunst

In de expositie zijn verschillende nationale en internationale meteorieten te bestuderen. Krona zorgde bovendien voor een koppeling tussen wetenschap en kunst. Ook werken uit de eigen collectie die betrekking hebben op vallende sterren en hemellichamen hebben een plaats gekregen in de expositie. 

In de startblokken

In december zou de expositie open gaan, maar slechts een paar dagen voor het begin kwam er een nieuwe lockdown. "Heel vervelend. We hadden het allemaal al lang achter de rug kunnen hebben", zegt Poerink. Mocht er toch groen licht komen, dan heeft het museum slechts één dag werk nodig om de voorstelling klaar te maken voor bezoekers. Mocht het er niet meer van komen, dan zoeken Halley en Krona naar een andere oplossing.