Terrasbezoekers van de Verkadefabriek zien iets ongewoons bij de ingang
Op een grasstrook bij het cultureel centrum van Den Bosch worden deze dagen vluchtelingen geëerd die een helse overtocht - met de hoop om geluk te vinden in Europa - niet kunnen navertellen.
Kunstenares Marianne van Heeswijk maakt daarbij gebruik van de gedenktekens die in juni jongstleden op het strand van Scheveningen stonden, om aandacht te vragen voor de harde realiteit van de vluchtelingenproblematiek. ''Ik kreeg een brok in mijn keel toen ik rondreed met de houten palen die ik in bruikleen kreeg van hulpstichting MiGreat. De namen die missen en de hoge cijfers zet je aan tot denken'', zegt Van Heeswijk. Minstens 44.000 vluchtelingen zijn tussen 1993 en 2020 verdronken in de golven van de Middellandse Zee.
In de video hieronder zie je hoe het kunstwerk wordt neergelegd.
In Den Bosch bij de Verkadefabriek zijn de paaltjes niet in het zand gestoken, maar liggen ze in het groen. Met kaarsen en gerecycled materiaal is een soort vloerkleed neergelegd. ''Voor mensen die een avond uit zijn is het vast even schrikken, het heeft wel iets weg van een begraafplaats, maar hopelijk komt de boodschap aan.'' Van Heeswijk ziet het liefst een wereld voor zich waarin iedereen gelijk is, waar je er voor elkaar bent en desnoods een vluchteling in huis neemt.
Shadow Game
De afgelopen jaren - al sinds 2015- maakte de beeldend ontwerper uit Rosmalen tientallen Tapijten voor Vrede, samen met vluchtelingen en iedereen die mee wil bouwen. Dat er juist dit weekend gedenktekens te zien zijn voor de deur van het Bossche theater- en filmhuis is logisch. De documentaire Shadow Game staat op het programma voor de komende periode. Daarin maken vluchtelingkinderen een gevaarlijke reis door Europa. De hoofdpersonen in de film kunnen het nog navertellen.
Antidiscriminatiebureau RADAR organiseert op zondag 5 september een bijeenkomst rondom de documentaire in de Verkadefabriek. ''De makers en spelers zijn aanwezig en we herdenken, samen met stichting MiGreat, vluchtelingen die hun reis niet hebben kunnen voltooien'', zegt Yvonne de Lege. Ze is verantwoordelijk voor het kantoor in Den Bosch en dagelijks bezig met thema's rond gelijke behandeling. ''Hopelijk kunnen we met dit soort initiatieven van onderaf het debat rondom vluchtelingen levendig houden.''
