Terwijl Vuelta moet zorgen voor nieuwe Brabantse wielerhistorie bundelt BHIC bestaande geschiedenis
Wielrenners zijn vaak niet alleen mannen die hard kunnen trappen, maar ook sporters met een bijzonder verhaal, zo merkte historicus Marilou Nillesen van het BHIC. De Brabantse wielergeschiedenis is nu samengebracht op een themawebsite.
Op de website van het Brabants Historisch Informatiecentrum (BHIC) is een kaart te vinden met daarom de voormalige locaties van Brabantse wielerbanen. “Wielrennen zit in de haarvaten van de Brabantse historie. Dat zie je ook aan het aantal wielerbanen dat hier in het verleden gelegen heeft. Van de 160 tot 200 banen lag ruim de helft in Brabant."
(Tekst loopt verder onder video)
Het is dan ook niet zo raar dat de regio vele goede wielrenners voortbracht, zoals Gerrit Schulte, Jan Ceelen en Gert-Jan Theunisse. “Het zijn vaak niet alleen mannen die heel goed en heel hard kunnen trappen. Ze brengen ook een prachtig verhaal met zich mee en dat maakt dit zo mooi”, doelt Nillesen op de themawebsite.
Als voorbeeld noemt ze de Osse wielrenner Jan Ceelen (1912- 1992) , die wielrennen zag als een poging om te ontsnappen aan armoede. Hij kwam aan een fiets door een zorgverzekering af te sluiten, zijn vinger af te hakken en vervolgens met het uitgekeerde geld een tweewieler aan te schaffen. “Hij ging deelnemen aan wedstrijden en werd gewoon kneiter goed!”
Dood schieten
Bij de start van een wielrencarrière stopt het verhaal van Ceelen niet. “Wat er dan gebeurt is dat hij verliefd wordt op een getrouwde vrouw die misbruikt maakt van de situatie. Zij krijgt Ceelen zo ver om haar man dood te schieten.”
Het BHIC heeft de verhalen gebundeld op een themawebsite in de aanloop van de Spaanse wielerronde La Vuelta. Die ronde doet op de tweede dag Den Bosch aan en begint op de Citadel. “Dat wordt fantastisch”, blikt Nillesen vooruit.