Theaterstuk vertelt oorlogsverhaal aan de Maas

Theatergezelschap ‘Dankzij de Dijken’ speelt in september het toneelstuk ‘Oorlog aan de Rivier’ aan de Maas in Lith. Aanleiding voor het stuk is 75 jaar bevrijding.

Het theaterstuk vertelt veertien persoonlijke oorlogsverhalen van mensen uit Lith en omstreken. Regisseur Ans Jager geeft aan dat het nog best lastig was om alles te vangen in een script. “Het waren allemaal verschillende onderwerpen waar de mensen over spraken. De gemene deler in al deze verhalen was de sfeer aan de Maaskant" vertelt de regisseur. Deze sfeer probeert De Jager over te brengen in het toneelstuk 'Oorlog aan de Rivier'.

Björn van Duren (17 jaar) is één van de jongste acteurs uit het theatergezelschap 'Dankzij de Dijken'. Voor hem staat de oorlog dus best ver weg. "Dit maakte het soms moeilijk om me in te leven, zeker bij sommige persoonlijke verhalen", vertelt de jonge acteur.

Ook de Osse actrice Inge Kotterman is te zien in het toneelstuk. Zij vindt dat mensen om verschillende redenen het stuk moeten komen bekijken. "Mensen uit Lith moeten dit zien omdat het over hun omgeving gaat. Daarnaast is het ook belangrijk om die oorlogsverhalen levend te houden. Oorlog kan zomaar terugkomen, denk maar aan de oorlogen in het Midden-Oosten en de vluchtelingen", zegt Kotterman. 

advertentie

Lees ook deze artikelen