Theaterstuk over danslerares Roosje Glaser in Den Bosch

Het verhaal van Roosje Glaser, die als Joodse danslerares met dansscholen in heel Brabant de Tweede Wereldoorlog overleefde, wordt volgende maand door theatergroep BLUV verteld in de voorstelling 'Oorlogstuig' op de De Graafse Akker in Den Bosch.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Den Bosch werd bevrijd. Aanleiding voor de Bossche regisseur Harold Schraven om een theaterstuk te maken over een Joodse danslerares uit die tijd. Hij vertelt het verhaal van Roosje Glaser die in die tijd in Den Bosch woonde.

Ze heeft verschillende dansscholen in Brabant, tot haar man Leo sympathiseert met de nazi’s en Roosje verraadt. Ze komt terecht in verschillende concentratiekampen, waar ze probeert te overleven door onder andere dansles te geven aan de officieren.

Krachtig, geëmancipeerd, levenslustig en haar tijd ver vooruit. Zo omschrijft Schraven de danslerares die in de jaren 40 van de vorige eeuw succes boekte als lerares stijldansen. Vanwege het bevrijdingsjaar was de regisseur op zoek naar een persoonlijk verhaal uit de oorlog. “Zo brengen we die tijd dichter bij de mensen nu”, licht hij toe. Het verhaal van de danslerares sprak hem meteen aan. Met vijftien acteurs vertelt hij het oorlogsverhaal, gebaseerd op het boek ‘Dansen met de vijand van Paul Glaser, de neef van Roosje.

Video: regisseur Harold Schraven over de voorstelling. Tekst loopt door onder de video.

Kenmerkend voor theatergroep BLUV is het uitgebreide repertoire live muziek tijdens de openluchtvoorstelling. Daarnaast volgt de spelersgroep ook danslessen. “We spelen dicht op het publiek, daarmee wordt het stuk indringend en intens. Hoewel we geen gebruik maken van tanks en ander grof geschut, wordt het toch een spektakel, maar dan op de vierkante meter.”

De rol van Roosje Glaser wordt gespeeld door Sanne Maas, die in de voorstelling Hamlet de rol van Ophelia vertolkte. Op 21 juni is de premiere van het stuk op de Graafse Akker aan het Van Roosmalenplein. Kaarten via tgbluv.nl.

advertentie

Lees ook deze artikelen