Theehuis Het Theelicht: ‘Een plek vol warmte en verhalen’  

Theedrinken op een begraafplaats. Het kan in Orthen bij theehuis Het Theelicht. Sinds twee jaar is het theehuisje in het voormalige mortuarium gevestigd. Behoefte is er aan een plek als deze, merken ze bij het theehuis. “Dit moet een uitvalbasis worden voor veel meer Bosschenaren.”

Initiatiefnemer Yvonne Dijkstra uit Den Bosch kwam ruim twee jaar geleden dagelijks op begraafplaats Orthen en had behoefte aan een plek om daarna uit te rusten en iets te drinken. Dijkstra: “Ik liep tegen dit prachtige gebouwtje aan. Zonde om niets mee te doen.”

Met hulp van donateurs en sponsoren kon het in 1872 gebouwde mortuarium gerenoveerd en opgeknapt worden naar een horecagelegenheid. Inmiddels is het uitgegroeid tot een plek die dagelijks bezocht wordt en draaiende wordt gehouden door het bestuur van de stichting en 22 gastvrouwen.

Tekst loopt door onder de video

Toby van den Berg en Marij de Jong zijn er vanaf de opening bij. “Bijna alle gastvrouwen hebben een achtergrond in de zorg”, weet De Jong. “Dat moet ook wel als je hier werkt.” Volgens De Jong en Van den Berg wordt lief en leed gedeeld tijdens het kopje thee na een bezoek aan de begraafplaats.

“Je voelt vaak aan of iemand wil praten”, zegt De Jong. “Zo ontmoet ik elk jaar een man en zijn kleinkind die hier een graf komen bezoeken. Het verhaal erachter hoor ik graag aan.

Video: gesprek met Marij, gastvrouw bij Het Theelicht. Tekst loopt door onder de video

Van den Berg heeft dezelfde ervaring. “Als je hier binnenloopt, word je meteen rustig. Dat heb ik ook. Mensen vragen soms aan mij of het niet vreemd is om op een begraafplaats te werken. Dat is juist niet het geval. Hier binnen kan alles gezegd worden. De ene maakt een praatje, de ander leest wat. Een derde komt hier om te kunnen schrijven."

Video: gesprek met Toby, gastvrouw bij Het Theelicht. Tekst loopt door onder de video

Dijkstra ziet Het Theelicht als een plek waar gesproken mag worden over dierbaren en overledenen. “Dat kan in het dagelijks leven niet altijd en overal. Hier is daar wel ruimte voor.” Dijkstra hoop dat – na een kleine 3000 mensen te hebben ontvangen sinds de opening in 2017 – meer mensen het theehuisje vinden. “Deze plek hoeft niet groter te worden en ook niet commercieel uitgebaat te worden. Stichting Het Theelicht is een stichting zonder winstoogmerk. Maar het zou mooi zijn als mensen deze plek gaan zien als een uitvalsbasis. Een plek vol warmte, waar ze hun verhalen kunnen delen.”

De openingstijden van theehuis Het Theelicht zijn van woensdag tot en met zondag van 10.30 tot 16.00 uur.

advertentie

Lees ook deze artikelen