advertentie Banner SNLR.nl

Theunisse in Wielercafé: "Zo zot als ik zijn ze er niet meer in het peloton"

Het Brabants Wielercafé in Oss had woensdag dan eindelijk de gedroomde hoofdgast: wielerheld Gert-Jan Theunisse was weer even thuis.

Sinds de oprichting van het Brabants Wielercafé in 2006 stond Theunisse, bergkoning en winnaar op Alpe d'Huez in de Tour van 1989, op het verlanglijstje. Hij woont al twintig jaar op Mallorca en is nog hooguit eens per jaar terug in zijn dorp Berghem. Voor familiebezoek en om even te wandelen waar hij dat vroeger deed. Het Wielercafé paste nooit in de agenda, maar nu kon het en zat de 'Blonde Engel van Berghem' die de publiciteit nooit zocht op zijn praatstoel.

Ontslagen door Post
Over de beginjaren en zijn verrassende keuze voor de amateurploeg Amstel Bier: "Ik vond de jasjes mooi met die Adidasstrepen." Zijn overgang naar Raleigh, het dreamteam van Peter Post, waar hij nog voordat hij een wedstrijd had gereden werd ontslagen. "Dat weten niet veel mensen", aldus Theunisse. "Ik was bij de verzorging waar tien spuiten op tafel lagen, voor elke renner een. Ik wilde weten wat het was. 'Vitamines', was het antwoord, maar ik heb geweigerd en werd ontslagen. 'Dan ga ik wel aan de pers vertellen waarom ik ontslagen ben', heb ik gezegd waarna het ontslag werd ingetrokken."

Tsjielp tsjielp
Hilarisch waren zijn anekdotes over zijn diensttijd waar hij op allerlei manieren onderuit probeerde te komen. "Ik heb dagen op een kast gezeten en tsjielp tsjielp ik ben een vogel geroepen. Intussen had ik wel mijn dienstmaten gevraagd om me marsen te komen brengen, anders hield ik het niet vol. Het hielp niet. Omdat ik had gehoord dat homo's ook werden weggestuurd ben ik bij mijn buurman in bed gekropen. Hij mocht naar huis, ik niet. Nee, zo zot als ik zijn ze er niet meer in het huidige peloton."

Hartoperatie
Een opsomming van alle botbreuken en kwalen op de massagetafel bij Wilfried de Jong die werd getoond gaf al aan wat het lichaam van Gert-Jan Theunisse te verduren heeft gehad. Hoe het gaat is dan ook een onvermijdelijke vraag aan Theunisse die in 1997 een dwarslaesie opliep bij een ongeluk en sinds 2014 ernstige hartproblemen heeft. "Naar omstandigheden goed", aldus de 56-jarige Berghemnaar. "Ik word over een paar dagen opnieuw geopereerd aan mijn hart en hoop dat dat goed afloopt." 

Dtv Sport
Over wat hij nog wel en niet doet op Mallorca en de weelde van het Nederlandse wielrennen op dit moment vertelt hij vrijdag in een langere reportage over het Brabants Wielercafé in Dtv Sport. Naast Gert-Jan Theunisse waren presentator Herman van der Zandt en wielrenster Roxane Knetemann te gast.

De korte reportage van Dtv Nieuws van 28-11-2019: