Dankzij een tijdelijk huis heeft Irma nu een thuis, Den Bosch loopt voorop met flexibele woningen

Den Bosch is voorloper in Nederland als het gaat om tijdelijke woningen. De stad heeft in 2022 bijna 700 van dit soort huizen staan. Maar of al die tijdelijke onderkomens het woningtekort gaan oplossen is nog maar de vraag.

“Dit is plan B. We doen het omdat al het andere te lang duurt”, zegt Jurgen Arts van Zayaz. De woningcorporatie bouwt tijdelijke woningen omdat de woningnood zo groot is dat er nu nieuwe huizen moeten komen.

Op de parkeerplaats van stadion De Vliert, de thuisbasis van FC Den Bosch, staan op een grasveld 54 nieuwe grondgebonden appartementen. Het zijn flexwoningen, industrieel gebouwde huizen die zo’n tien tot vijftien jaar op deze plek blijven staan. Het grote voordeel: je kan ze enorm snel bouwen.

Jurgen Arts is projectleider nieuwbouw bij woningcorporatie Zayaz. Samen met woningcorporatie BrabantWonen en de gemeente heeft hij een team dat zich volle bak inzet om de flexwoningen te bouwen. “Dit doen we vanaf locatiebesluit tot we de sleutels aan de bewoners kunnen geven in negen maanden.”

Iets verderop aan de Aartshertogenlaan staan kleine tijdelijke gezinswoningen. In één van die huizen woont Irma Jacobs. Ze laat haar huis zien:

Over de hele stad verspreid zijn er zo’n tien projecten waar dergelijke flexwoningen staan of nog gebouwd gaan worden. “Het is een beetje een druppel op een gloeiende plaat”, vertelt Arts. “Maar als je heel veel druppels maakt dan helpt het wel. Met alle projecten bij elkaar opgeteld heb je het ineens over honderden woningen.”

In één van die huizen woont Ferdy de Gruijter. Hij laat zijn appartementje van meer dan twintig vierkante meter zien. “Voor mij alleen is dit genoeg”, zegt De Gruijter. “Ik stond te kort ingeschreven voor een huurhuis. Mijn inschrijftijd is zo’n 7,5 jaar. Je moet een jaar of negen ingeschreven staan, wil je kans maken op een huis. Dat is soms wel frustrerend. Maar voor nu is dit wel ene oplossing.”

“De wachttijd is echt enorm”, zegt Jurgen Arts. “Die gaat nu richting de tien jaar om kans te maken op een woning. We zien die wachttijd gewoon toenemen. Zelfs met alle dingen die we nu doen om snel huizen te bouwen. Het probleem blijft oplopen.”

Den Bosch is uniek in zijn aanpak

Den Bosch is volgens de projectleider nieuwbouw van Zayaz uniek in zijn aanpak. Gemeenten uit het hele land komen praten met het speciale team van gemeente en woningcorporaties die de flexwoningen bouwt. “Er wordt heel veel meegekeken. We delen stukken, we delen kennis. En zo wordt de impact veel groter dan alleen Den Bosch.”

Dat de tijdelijke woningen hard nodig zijn beaamt hoogleraar woningbouw Peter Boelhouwer van de TU Delft. “We gaan de woningnood niet oplossen met gewone woningbouw”, zegt hij. “Dat gaat gewoon te lang duren.”

Het wordt een manier van wonen

• Roy Geers

“We moeten ook zeker permanente woningen bouwen. Er zijn een miljoen huizen nodig in Nederland. Maar die komen er voorlopig niet. Daar zijn veel te weinig plannen voor, veel te weinig capaciteit en te weinig locaties om dat te doen. Het voordeel van de tijdelijke woningen is dat je snel binnen één á twee jaar die huizen neer kunt zetten. Met gewone huizen ben je zo tien jaar verder.”

Intussen gaan de plannen van Den Bosch nog veel verder. Sinds 2016 is de gemeente bezig met tijdelijke huizen. “We begonnen toen met het zorgen voor een dak boven het hoofd’, vertelt wethouder Roy Geers die over wonen gaat. “Maar we hebben met enkele projecten gemerkt dat mensen er ook graag wonen. Dat het ook een manier van wonen wordt. Het is niet alleen het bieden van een dak boven het hoofd, maar ook het bieden van een thuis.”

De hele reportage over tijdelijke huizen in Den Bosch kan je hieronder kijken: