Tiny houses-project uit Landerd publiekswinnaar van VPRO pionierprijs
Wonen in een tiny house op het land van de boer, als het aan de stichting Peel Natuurdorpen ligt is dat de toekomst. In Landerd staat al zo’n huisje en nu het project verkozen is tot publiekswinnaar van een prijs van de VPRO, komt de droom om 10.000 tiny houses te plaatsen steeds dichterbij.
Tussen de bomen in een stukje bos op de Heihorst in Zeeland staat het eerste kleine houten huisje. Nog even, want het is de bedoeling dat het voor het einde van het jaar naar een stuk landbouwgrond verhuist, waar uiteindelijk een bos moet herrijzen en het verhuurd kan worden. Net als duizenden andere tiny houses in de toekomst, die de oplossing moeten vormen voor het woningtekort en toekomstperspectief moeten bieden voor boeren.
Tekst gaat verder onder de video
“Landschap op landbouwgrond wordt het nieuwe verdienmodel voor de boeren", vertelt mede-initiatiefnemer Jan Ottens. "Voor alle grond die omgezet wordt in natuur, is geen bemesting meer nodig, wat zorgt voor veel minder stikstofuitstoot. Daarnaast kan de boer verdienen aan de verhuur van een huisje en met de opbrengst daarvan kan hij duurzamer gaan produceren.”
Bestuurlijke obstakels
Hoewel het plan ambitieus is en burgemeesters Bakermans en Bos van Landerd en Boekel er enthousiast over zijn, is het niet gemakkelijk te realiseren. “Wonen op landbouwgrond mag nu gewoon niet. Je komt daarmee in het bestuurlijke moeras terecht, waarin iedereen – van provincie tot gemeente - naar elkaar wijst.” Dat maakt het ingewikkeld, maar in het noordelijk deel van de Brabantse Peel, in de gemeente Landerd, Mill en St. Hubert, Sint Anthonis, Boekel en Uden is nu een pilot gestart en is de stichting intensief met boeren in gesprek. “Dus die ingang zijn we aan het maken. Aan ons kan het niet liggen en ook niet aan de animo. We hebben al 25 enthousiaste boeren en 2000 mogelijke huurders van Groningen tot Maastricht.”
Wedstrijd biedt podium
Om schot in de zaak te krijgen, hebben de initiatiefnemers zich opgegeven voor de wedstrijd van VPRO Tegenlicht. Daarvoor kon de afgelopen weken gestemd worden en Peel Natuurdorpen is als publiekswinnaar uit de bus gekomen. Op 12 mei kiest een vakjury uit de inzendingen de definitieve winnaar. Ottens: “Als we echt winnen, krijgen we een groot podium en wordt het veel makkelijker om het project echt van de grond te krijgen.” Hij heeft er hoe dan ook vertrouwen in dat we snel meer van het project gaan zien. “We hopen dat we deze winter aan het inplanten zijn op landbouwgrond in Zeeland. En dat betekent dat er dan ook iemand woont.”