advertentie Banner SNLR.nl

Toch een kans dat platanen aan de Boschveldweg blijven staan

De kap van een aantal bomen langs het spoor in Den Bosch, gaat mogelijk niet door. Er komt een onderzoek om de platanen aan de Boschveldweg te behouden.

Dat hebben de gemeente Den Bosch en ProRail woensdagavond aan belangengroepen en de omwonenden van de Boschveldweg laten weten. Aanvankelijk moesten de platanen wijken voor een trillingswand. Die wand moest overlast van treinverkeer gaan verminderen.

Bewoners waren daar op tegen en probeerden met acties de bomen te redden. Volgens hen neemt de overlast alleen maar toe als de bomen worden gekapt. Zij startten een petitie om de bomen te behouden. Ook de gemeente wil de platanen juist graag laten staan.

ProRail en de gemeente gaan met bewoners onderzoeken hoe de platanen behouden kunnen worden. “Dit is een kans”, zei een zichtbaar opgeluchte wethouder Ufuk Kâhya woensdag tijdens een bijeenkomst in de Verkadefabriek. “Ik heb me hard gemaakt om het gesprek met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en ProRail op gang te houden en meer ruimte te krijgen voor een nieuwe oplossing.” Bij die oplossing gaat ProPrail de trillingswand ergens anders plaatsen, zodat de bomen kunnen blijven staan. 

Nieuw plan
Dat de bomen blijven is niet zeker maar de deur naar een Boschveldweg mét de 34 platanen is nu wel op een kiertje gezet. Samen met de belangengroepen, het ministerie, ProRail en NS gaat de wethouder een plan maken voor het gebied. Voor de zomer is er meer duidelijkheid over hoe het traject eruit gaat zien. Na de zomer wordt het plan uitgevoerd.

Het is nog niet duidelijk of de gemeente meebetaalt aan de oplossing. Het ministerie gaf aan eenderde van de kosten voor haar rekening te nemen. Belanghebbende organisaties Red de platanen, Goederentreinen NEE, De Bewonersvereniging Leefbare binnenstad en de bewoners van ‘t Zand reageerden positief en willen meewerken aan een beter plan.