Toch uitzondering voor podia en theaters in de regio: van 30 naar 600 bezoekers

Theaters, culturele centra en poppodia in de regio Den Bosch, Uden en Oss mogen toch meer dan 30 bezoekers gaan ontvangen. De veiligheidsregio heeft dinsdagochtend besloten om toch ontheffingen te verlenen, waardoor er maximaal 600 bezoekers welkom zijn.

Daarbij geldt wel dat op iedere locatie de 1,5 meter afstand gehouden moet kunnen worden en aan de andere RIVM-richtlijnen voldaan kan worden. Eventuele horeca moet daarom ook gewoon om 22.00 uur sluiten en gezelschappen die een voorstelling bezoeken mogen uit maximaal vier personen bestaan.

Verwarrend beleid

Eerder was er verontwaardiging bij verschillende theaters in de regio, omdat er elders in Brabant wel ontheffingen op de door de overheid gestelde beperking van maximaal dertig personen werden gegeven. Daarom verleent burgemeester Jack Mikkers nu ook een beperkt aantal ontheffingen. “We hebben voor alle maatregelen behoefte aan landelijke heldere criteria en ik vertrouw erop dat die snel komen. Ik reken erop dat de theaters en poppodia ervoor zorgen dat het bezoek veilig verloopt. Daar heb ik ook vertrouwen in gezien de professionaliteit die deze sector de afgelopen tijd heeft laten zien", aldus Mikkers.

Opluchting

Jeroen Dona van Mainstage is 'uitermate blij' met de ontheffing. Door de ontheffing gaan de deuren woensdag weer open en zijn er weer voorstellingen.  "De ontheffing betekent voor ons dat we weer open kunnen. We kunnen weer doen waar we voor staan. Entertainment verzorgen voor publiek", aldus Dona.  Mainstage heeft van de veiligheidsregio een ontheffing gekregen om maximaal 600 bezoekers toe te laten. Dat is minder dan de 900 gasten die coronaproof in de concertzaal terecht kunnen. "600 is dus een klein beetje minder, maar ik ben blij dat we weer open kunnen."

Coen Bais van theater De Lievekamp in Oss laat weten door het dolle heen te zijn. "De vlag gaat uit, je wilt niet weten hoe fijn dit is. Wij kunnen nu 150 bezoekers blijven ontvangen en daardoor kunnen de voorstellingen van deze week en de toekomstige voorstellingen gewoon doorgaan. Ook met die capaciteit kunnen we nauwelijks geld verdienen, maar maximaal dertig betekent als groot theater eigenlijk gewoon dicht. Sluiten is een veel groter drama en nu kunnen de voorstellingen gewoon doorgaan, dus we zijn ontzettend blij."

Ook bij de Groene Engel en zijn ze blij met het nieuws. "De zon schijnt. Even leek het erop dat alles naar maximaal dertig personen moet en dan hadden we voor een uitverkochte voorstelling van volgende week bezoekers moeten afbellen. Maar dat hoeft nu niet, dit is heel fijn", aldus Marjolein Kooijman van het cultuurpodium in Oss. 

Theater Markant Uden mag nu, net als voor 28 september, weer zo’n 150 gasten in de theaterzaal en 120 mensen in de evenementenzaal ontvangen. “Dit is geweldig nieuws”, vertelt directeur Jan Wouda. “Het is goed om te zien dat er nu toegewerkt wordt naar een landelijk eenduidig beleid wat betreft de maatregelen. Een maximum van 30 personen zou voor ons een sluiting betekenen en we zijn dus ontzettend blij dat we nu door kunnen met ons programma." 

Bij de Verkadefabriek in Den Bosch werd het nieuws dinsdag positief ontvangen. "Zeker. Dit betekent veel voor ons", aldus Jan van der Putten. Voor de Verkadefabriek houdt de ontheffing in dat er in de grote zaal, waar normaal gesproken plek is voor ruim 300 mensen, ruimte is voor zo'n negentig bezoekers. Wanneer dit bij dertig was gebleven, had dit flink wat gedoe opgeleverd. "Vraag één is of artiesten dan nog wel willen optreden. Het tweede is dat je mensen moet bellen die al een kaartje hebben gekocht. Dat is veel werk voor medewerkers."