Toekomst van mobiliteit in Oss: verkeersluwe binnenstad en nieuwe ongelijkvloerse spoorovergangen
De Osse binnenstad moet verkeersluw worden en op andere plekken moet de auto juist ruim baan krijgen. Dat staat in de nieuwe toekomstvisie voor de mobiliteit in Oss waarin ook nieuwe ongelijkvloerse spoorovergangen een belangrijke rol spelen.
Het college van B en W presenteerde woensdag de Koersnota Mobiliteit. Concrete maatregelen staan daar nog niet in, maar wel de richting die het college wil inslaan als het gaat over het verkeer en de bereikbaarheid.
Keuzes maken
Een nieuwe totaalvisie is hard nodig omdat er de komende jaren duizenden woningen bijkomen in Oss en het dus ook drukker wordt op de weg. “Dat vraagt iets van ons als Ossenaren”, zegt wethouder Sidney van den Bergh (CDA). “Het vraagt ook iets van de inrichting van de stad en de rol van het verkeer daarin. Meer woningen betekent immers meer mensen en dus ook meer verkeersbewegingen. Willen we de stad voor de toekomst leefbaar, uitnodigend en bereikbaar houden, dan moeten we op een andere manier kijken naar de inrichting ervan. En bereid zijn om daarin keuzes te maken. Onder meer over de rol van het verkeer in de binnenstad.”
Het uitgangspunt is dat de binnenstad verkeersluw wordt en dat er meer ruimte komt voor ontmoeten en verblijven. Fietsers en wandelaars staan dan op de eerste plaats. Dezelfde insteek wordt gekozen voor de centrale ontmoetingsplekken in de wijken en dorpen, zoals bij winkelcentra. Op andere plekken in de stad moet de auto dan weer ruim baan krijgen. Van noord naar zuid en van oost naar west moeten routes worden ingericht waar automobilisten zich makkelijk en veilig kunnen verplaatsen zonder dat ze door de binnenstad hoeven te rijden.
Nieuwe onderdoorgangen
Welke routes dat precies worden, hangt volgens het college af van wat er op het spoor gaat gebeuren. Sidney van den Bergh: “Voor onze visie is het spoor van cruciaal belang. Het biedt zowel grote kansen, maar vormt ook een barrière voor het verkeer in de stad. We willen daarom investeren in de kwaliteit van de stations en hun omgeving. En tegelijkertijd een aantal spoorkruisingen ongelijkvloers maken, drie voor autoverkeer – naast de bestaande onderdoorgang op de N329 – en drie voor fietsers en voetgangers. Daarvoor werken we momenteel met NS, ProRail en provincie aan een aparte Spooragenda.”
De gemeenteraad bespreekt de Koersnota op 6 juli. Als de raad instemt, dan kunnen de uitgangspunten uit de nota de komende jaren ook echt toegepast worden binnen de nieuwe ontwikkelingen in de gemeente.