Toenemend aantal giftreinen, Bossche politiek wil samen vuist maken
Een compensatieregeling voor iedereen die langs het spoor in Brabant overlast heeft van het toenemende aantal (gif)treinen dat niet via de Betuweroute rijdt. Dat is het voorstel waar de voltallige Bossche gemeenteraad op initiatief van de PvdA richting het rijk en de Haagse politiek wil.
De Bossche partijen willen in actie komen omdat volgens hen “Brabanders het haasje zijn zolang de Betuweroute in Duitsland nog niet afgerond is”. Die afronding door de oosterburen vindt op z’n vroegst in 2031 plaats.
Meterenboog
Volgens de PvdA stijgt het goederenvervoer de komende jaren fors en wordt een groot deel daarvan afgewerkt via de Brabantroute. Die loopt van Dordrecht dwars door de binnensteden van Breda, Tilburg en Eindhoven naar Venlo. Om die deels te ontlasten wordt de zogenaamde Meterenboog gerealiseerd. Dat betekent in de praktijk een forse toename langs het spoor van Rosmalen / Den Bosch richting Eindhoven en Helmond.
Fractievoorzitter Pieter Paul Slikker van de Bossche PvdA is niet optimistisch: 'De komende jaren zal de overlast van gif- en goederentreinen in Rosmalen en 's-Hertogenbosch alleen maar toenemen. Dat moet niet alleen in de Brabantse huiskamers gevoeld worden maar óók in de Haagse bestuurskamers. Daarom willen we met zoveel mogelijk partijen druk zetten. Doel: een spoormonitor, duidelijkheid over het toekomstperspectief en compensatie voor de steden en dorpen langs het spoor.”
Spoormonitor
Met de spoormonitor moet inzicht gegeven worden over het volume van het vervoer per spoor, het aantal wagons dat risicovolle inhoud heeft en ook overlastmeldingen. Ook moet in de monitor duidelijk worden wanneer de Betuwelijn nu af is en wanneer er en toename is van het goederenvervoer over de Brabantroute of via de Meterenboog.
Aanwonenden moeten dus volgens de PvdA gecompenseerd worden voor de overlast via hun eigen gemeente. Het Rijk moet daarvoor zorgen. De PvdA wijst er in dat verband op dat in de spoorzones woningbouw gerealiseerd wordt juist aangemoedigd door het Rijk, maar ook gedwongen door de enorme woningnood. Ook in Den Bosch zijn er nog woningbouwplannen in de spoorzone.
De Bossche politiek wil samen met de andere betrokken Brabantse steden invloed uitoefenen op de landelijke partijprogramma's die de komende maanden gepresenteerd worden.