advertentie Banner SNLR.nl

Toppaard Sanne Voets overlijdt in haar armen

Vedet is niet meer. Het succesvolle paard van paralympisch dressuuramazone Sanne Voets uit Berghem overleed afgelopen zaterdag op 18-jarige leeftijd.

Met tranen over haar wangen nam Voets afscheid van Vedet. Plotseling ging het niet meer goed met hem. De behandeling leek nog enige tijd aan te slaan, maar dat was van korte duur. Vedet stierf thuis, in de armen van zijn berijdster. "Mijn wereld staat momenteel even stil", laat Voets in een reactie aan Dtv weten.

In 2005 kocht Voets het paard. Hij bracht niet alleen successen in de nationale en internationale paardensport, maar ook emotioneel betekende Vedet veel voor de Bergse. "Toen ik in een diep dal zat na medische tegenslagen, was jij degene die me erdoorheen trok", schrijft ze op haar website. De combinatie pakte in 2014 in Caen de wereldtitel. Op de Olympische Spelen van 2012 in Londen was hij goed voor drie vierde plaatsen en een vijfde plaats.

Olympisch goud met Demantur

Vier jaar later behaalde Voets wel het optimale: Olympisch goud. Al was dit wel met teamgenootje Demantur, de opvolger van Vedet. "Ik ben ervan overtuigd dat als wij daar samen naartoe waren gegaan, in plaats van Dem en ik, we ook ten minste een gouden medaille hadden gewonnen", denkt Voets.

Aandacht

Ook terwijl Vedet met pensioen was trok hij vaak de meeste aandacht naar zich toe. Ook toen Dtv Sport kwam filmen in voorbereiding op de Paralympische Spelen 2020 in Tokio. Terwijl Voets Demantur aan het borstelen was, stond Vedet onze camera te likken. Hij moest ook per se op de achtergrond in beeld tijdens het interview met Voets. "Of het nou ging om voeren, naar de wei gaan of gewoon knuffelen: je wilde altijd als eerste je aandacht. En ik had het niet anders gewild", zegt Voets.