Trucks met zonnepanelen op het dak morgen de weg op

Diverse vrachtwagens van Vos Logistics uit Oss kunnen voortaan zelf zonne-energie opwekken. Het project SolarOnTop, dat samen met IM Efficiency is uitgevoerd, is het eerste ter wereld dat echt in het werkveld gebruikt wordt. Dinsdag zijn de zonnepanelen van een paar millimeter dik op de opleggers bevestigd.

In 2017 begon de eerste proef met dieselvoertuigen, maar nu is gekozen voor biogas om de meest duurzame truck te maken. Meerdere bedrijven waren bezig met het verduurzamen van vrachtwagens, maar het project SolarOnTop heeft volgehouden. Ook toen er vertraging ontstond vanwege corona. De bedoeling was dat er eind mei al trucks de weg op zouden gaan.

De vrachtwagens kunnen door het opwekken 6000 kilo CO2 besparen. Er hoeft zodoende 5,5 procent minder brandstof getankt te worden. Dat scheelt zo'n 2500 euro. De besparing zit hem er vooral in dat de dynamo geen elektriciteit meer hoeft op te wekken voor de apparatuur van de vrachtwagen. Volgens IM Efficiency kost het systeem ongeveer 6500 euro per vrachtwagencombinatie. Dat wordt naar verwachting binnen drie jaar terugverdiend.