TTV Maashorst start met Oldstars tafeltennis

Tafeltennis moet ook op een oudere leeftijd nog toegankelijk zijn, zo vinden de tafeltennisbond en het Nationaal Ouderenfonds. Tafeltennis Maashorst in Uden gaat daarom aan de slag met Oldstars tafeltennis.

Volgens coördinator van het Oldstars tafeltennis Tamara Willemse draait het uiteraard om tafeltennis, maar wel op een laagdrempelige manier. “Zo kunnen we bijvoorbeeld een ballon gebruiken in plaats van een tafeltennisbal.” Voorzitter Maarten WIllemse noemt een ander voorbeeld: "Wat we bijvoorbeeld kunnen doen is een balletje stil te laten liggen op een batje. Zo train je de balans."

Bettine Vriesekoop

De lessen zijn natuurlijk deels gericht op tafeltennis, maar de balsport staat niet altijd centraal tijdens de clinics, die onder leiding staat van voormalig toptafeltennisster Bettine Vriesekoop.

Bij de clinics draait het om het zogeheten Atletic Skills Model, een methode bestaande uit tien beweegvormen die belangrijk zijn voor het lichaam. "Denk hierbij bijvoorbeeld aan schoppen en mikken", zo zegt Willemse.

Mentaal

Ook aandacht is er aandacht voor de mentale gezondheid van ouderen. Willemse noemt als voorbeeld dat deelnemers een bal kunnen overgooien en tegelijkertijd een vraag krijgen om op die manier het geheugen te trainen.

Daarnaast is het sociale aspect van Oldstars tafeltennis een belangrijk onderdeel. “Ouderen houden van praten en kletsen. Achteraf drinken we een kop koffie. Ouderen worden eenzamer, dan is zoiets erg belangrijk.”

De kick off van Oldstars tafeltennis is op dinsdag 26 oktober. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor gratis aanmelden.