Tussen Hoop & Stenen: de familie Schute
In de theaterproductie Tussen Hoop en Stenen van De Meierij Theaterproducties worden oorlogsverhalen verteld die zich in Den Bosch afspeelden. Zoals het verhaal van de familie Schute.
De familie Schute woonde in 1940 al vijftig jaar in Den Bosch. Het gezin was Duits en vader Schute had het gezin nooit laten naturaliseren. Een fatale fout blijkt, als de oorlog uitbreekt. Zoon Geert krijgt een oproep voor de Wehrmacht. Meneer en mevrouw Schute zien hun zoon nooit meer terug.
"Jongen waar ben je?" zingen de Osse Berry Reijnen (vader Schute) en de Rosmalense Marita van Creij (moeder Schute) in koor. Sinds januari repeteert het stel - samen met ongeveer 50 andere spelers - elke week in de aula van de school de Rijzert in de Kruiskamp.
"Het is helemaal niet meer gek om je hand vast te houden", zegt Van Creij tegen Reijnen. Zich inleven in de rol van trieste moeder Schute is dan ook geen probleem meer voor haar. "Dat is eigenlijk door de repetities heen, vanzelf gegaan", vertelt ze. "Ik ben me steeds meer gaan verdiepen in de rol. Ik ben steeds meer gaan nadenken over wat het met een moeder doet als haar zoon ineens weg is, en mee moet vechten in een oorlog."
Kamp Vught
Reijnen bereidde zich voor op de rol door Kamp Vught en Krakau te bezoeken. Reijnen: "Ik ging met mijn kleinzoon naar Kamp Vught omdat ik wilde zien hoe hij daarop reageerde. In de theaterproductie spelen we tenslotte ook met een hele hoop jonge mensen."
Het verhaal van de familie Schute staat niet op zichzelf in de theaterproductie waarin de slag om Den Bosch en de bevrijding op 27 oktober 1944 herdacht wordt. Uit verhalen, ooggetuigenverslagen, foto's en film is een selectie gemaakt. Op basis daarvan is het muziektheaterprogramma ontwikkeld.
De voorstelling is in totaal vijf keer te zien in het Theater aan de Parade. De première is op 23 oktober.