Twee Ossenaren aangehouden in internationaal vuurwapenonderzoek

In een groot internationaal vuurwapenonderzoek heeft de politie woensdag twee mannen van 48 en 53 jaar uit Oss aangehouden. Er werden doorzoekingen gedaan op vier adressen in Oss en een in Dinteloord.

Ook in Tsjechië zijn twee aanhoudingen verricht, het gaat om twee mannen van 37 en 45. De 48-jarige Ossenaar en de 37-jarige man uit Tsjechië worden gezien als hoofdverdachten. 

De zaak heeft een lange aanloop. Het balletje begon te rollen in maart vorig jaar. Een lading drugs en wapens uit Uden werd onderschept in Hoek van Holland. De lading, verstopt in potgrond, was onderweg naar Engeland.

Het grote internationale politieonderzoek startte begin dit jaar en draait om de invoer van omgebouwde vuurwapens vanuit Tsjechië of Slowakije en de distributie van die wapens in Nederland. Het misdaadsyndicaat dat de wapens maakt en levert, heeft vermoedelijk meer dan duizend van dat soort wapens verstrekt aan criminele groeperingen in Nederland, Oostenrijk, Denemarken, Duitsland, Portugal, Zweden en Tsjechië. Een internationale taskforce van Europol houdt zich bezig met het onderzoek.

Vuurwapens in beslag genomen

Bij de doorzoekingen in Oss en in Dinteloord zijn vuurwapens, auto’s, een motor, gegevensdragers en een fors geldbedrag in beslag genomen. Er werden speurhonden ingezet en er is ook gezocht naar verborgen ruimtes. Ook in Tsjechië zijn dergelijke onderzoeken uitgevoerd.

In deze zaak, getiteld 26Bridport, werd begin juni ook al een 55-jarige Ossenaar aangehouden. Hij zit nog vast in Duitsland nadat in zijn voertuig een partij vuurwapens werd aangetroffen. In september werd in Slowakije ook al een leverancier van vuurwapens opgepakt. Meer aanhoudingen worden door de politie niet uitgesloten.