advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Tweede Kamer-fracties over fusie Uden en Landerd: ‘Is er wel draagvlak?’

Politieke partijen in de Tweede Kamer hebben hun twijfels over het draagvlak voor de fusie van Uden en Landerd.

Dat valt te lezen in een verslag met bevindingen van de vaste commissie van Binnenlandse Zaken. In het verslag wordt duidelijk hoe partijen in de kamer denken over de fusie. De partijen VVD, CDA, SP, PVDA, Christen Unie en SGP zijn allen kritisch, omdat er twijfels zijn over het draagvlak voor de fusie.

“De leden van de VVD-fractie begrijpen uit gegeven reacties dat inwoners van de kernen Schaijk en Reek niet voelen voor het samengaan met Uden, maar aan de gemeente Oss willen worden toegevoegd. Daarmee lijkt het maatschappelijk draagvlak niet groot voor deze herindeling”, aldus de VVD. 

Verschillende partijen vragen zich af of er voldoende rekening is gehouden met inwoners uit Schaijk die liever zien dat het dorp naar de gemeente Oss gaat. Volgens die partijen is te snel ingezet op een ongedeelde herindeling.

Ook is er kritiek op de naam Maashorst, omdat die ‘niet op de steun van alle inwoners en de omliggende gemeenten kan rekenen’ vanwege een natuurgebied met dezelfde naam. De SGP concludeert dat het proces op het gebied van de naam ‘onvoldoende zorgvuldig’ is verlopen. "Levert dit geen verwarring op, bijvoorbeeld met Horst aan de Maas?", vraagt de SP zich af.

De partijen stellen in het verslag ook vragen over de herindeling aan het kabinet. die moeten eerst nog beantwoord worden voordat er een definitieve beslissing komt.