Tweede Kamer geeft groen licht voor fusie Uden en Landerd

De Tweede Kamer heeft haar zegen gegeven aan de samenvoeging van Uden en Landerd tot de nieuwe gemeente Maashorst.

Donderdagavond werd er met een grote meerderheid voor gestemd. Ook nam de Tweede Kamer het gewijzigde amendement aan. Dat betekent dat twee jaar na de vorming van de nieuwe gemeente opnieuw gekeken moet worden naar het draagvlak in Schaijk en Reek en eventueel opnieuw overwogen moet worden of Schaijk bij de gemeente Maashorst blijft, of alsnog naar Oss verhuist. 

Schaijk bij Oss

Het spande er de afgelopen twee weken om of de herindeling niet alsnog van tafel geveegd werd, toen er door het CDA en GroenLinks een amendement werd ingediend om de kern Schaijk uit te sluiten en met Oss samen te laten gaan. Dat amendement werd dinsdag na gesprekken met de burgemeesters van Uden en Landerd en andere partijen alsnog ingetrokken.

Burgemeester Hellegers: “We zijn blij dat we in gesprekken met de indieners van de moties en de andere Tweede Kamerfracties hebben kunnen toelichten hoe het proces is gelopen. Hier hebben we zelfs complimenten van de Provincie en van de minister over gekregen.” Burgemeester Marnix Bakermans laat weten dat hij het verloop van het proces graag anders had gezien, maar tevreden en trots is op het resultaat. “Zeker als je kijkt naar het amendement dat twee weken geleden op tafel lag. Toen was de herindeling erg onzeker. Fijn dat dat er nu groen licht is: de herindeling kan doorgaan.”

Eerste Kamer

Er is nu nog één hobbel te gaan, het voorstel moet nog door de Eerste Kamer. Die neemt naar verwachting voor de zomer een besluit en als ook die haar zegen geeft, gaan Uden en Landerd op 1 januari 2022 op in de nieuwe gemeente Maashorst. 

Vrijdagavond vanaf 19.00 uur een reactie van burgemeester Bakermans en Hellegers op de fusie in het Dtv Nieuws. Zaterdag reageren zij uitgebreid in het programma Focus.