advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Tweede Kamer stelt stemming over fusie Uden en Landerd uit

De Tweede Kamer heeft het besluit over de fusie tussen Uden en Landerd uitgesteld. De beslissing wordt waarschijnlijk over twee weken genomen. De fusie tussen beide gemeenten is daarmee nog niet beklonken.

Veel partijen waren donderdagmiddag kritisch op de fusie. Dit vooral vanwege de bezwaren van een grote groep inwoners van Schaijk. Zij willen liever bij Oss worden gevoegd. CDA en GroenLinks dienden een amendement in om Schaijk alsnog toe te voegen aan de gemeente Oss. Duidelijk is inmiddels dat de SP en SGP hier ook achter staan. Van de andere partijen was het standpunt donderdag nog niet duidelijk. Omdat de behandeling van het amendement de nodige tijd zou vergen, is nu besloten de beslissing over de herindeling uit te stellen.

Minister Ollongren vindt dat de herindeling van Uden en Landerd zorgvuldig is gekozen. "Onze beoordeling is dat er overall genomen voldoende draagvlak is. Ook maatschappelijk en in de regio, ook al heeft Schaijk een dubbele oriëntatie. De bezwaren van het actiecomité zijn vanaf het begin bekend geweest en ook meegenomen in de besluitvorming."

Naast kritiek op de fusie was er ook discussie over de naam Maashorst. De minister zei hierover dat hier mogelijk nog naar gekeken wordt door de commissie Aardrijkskundige Namen. "Ik zou de Kamer kunnen toezeggen dat de raadpleging bij de commissie nog gebeurt."

Statement Uden en Landerd

De burgemeesters Hellegers van Uden en Bakermans van Landerd haastten zich donderdagmiddag om gezamenlijk een statement uit te brengen toen er in Den Haag ineens een amendement werd aangekondigd. Ze probeerden de partijen alsnog te overtuigen dat er aan de herindelingsplannen niets meer zou moeten veranderen.

Toen duidelijk werd dat de beslissing werd uitgesteld, kwamen zij met de volgende reactie: "We vinden het fijn dat de stemming over het amendement is uitgesteld, al hadden we uiteraard liever gezien dat het amendement niet op tafel lag. We gebruiken de tijd om met de Tweede Kamer in gesprek te gaan. We zullen aangeven dat we een zorgvuldig proces over de herindeling hebben doorlopen. Een proces waarin participatie met inwoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen van de zes kernen een nadrukkelijke plek heeft gekregen. Morgen (vrijdag 12 februari) praten we verder over het vervolg."