Voetballende senioren moeten ook soms afgeremd worden

Wandelend voetballen: het is een hype onder ouderen en sinds twee jaar ook bij FC Den Bosch. Het tweede seizoen werd vrijdag afgetrapt in De Vliert.

Het Walking Footballteam is ruim verdubbeld sinds de oprichting door de FC Den Bosch Foundation en ‘S-SPORT in 2018. Ook op de eerste training van het nieuwe jaar stroomt het veld langzaam vol met 60-plussers, twaalf in totaal. Carlo Nieveld doet sinds het eerste seizoen mee. "Ik wil graag fit blijven en dat lukt door wekelijks mee te doen aan de training hier", vertelt hij. "De sfeer is leuk en het gaat niet om winnen. Het is gewoon gezellig."

De voetbalvorm kenmerkt zich door wandelend te voetballen, zonder slidings, op een aanpaste veld- en goalgrootte. Trainer Hein de Lange en fysiotherapeut Leon Bok begeleiden de sportieve senioren. Bok: “Op deze leeftijd zijn mensen kwetsbaarder”, legt Leon uit. “De balans en stabiliteit is fragieler. Een misstap kan al snel een blessure veroorzaken. Ik help hen op en buiten het veld.”

Naarmate ze vaker meedoen, krijgen ze door dat rennen niet nodig is om het spelletje goed te spelen

Fysiotherapeut Leon Bok

Valsspelen
Een goede warming-up is daarbij het belangrijkste, volgens Bok. "Het komt wel eens voor dat spelers een schijnbeweging maken of toch aanzetten voor een sprintje. Dan is het belangrijk dat de spieren goed warm zijn om blessures te voorkomen."

Want het blijkt ook voor de senioren moeilijk om in het heetst van de strijd te blijven wandelen. "Vooral in het begin moet ik ze nog wel eens afremmen", zegt Bok. "Maar naarmate ze vaker meedoen, krijgen ze door dat rennen niet nodig is om het spelletje goed te spelen." Speler Mart Brands kan dat beamen. "Er wordt soms valsgespeeld", weet deelnemer Mart Brands. "Maar dat is niet erg, het is en blijft een spel. Het belangrijkste is dat we lekker in beweging zijn."

De training wordt altijd afgesloten met een partijtje als ‘finishing touch’. Liefst van twee keer een kwartier, met een derde helft in het Vriendenhome.

advertentie <p>Banner Trined 0719</p>

Lees ook deze artikelen