Tweehonderdste HaDeejer valt vandaag op de mat in Heeswijk-Dinther; 'trots overheerst'

Maandblad d'n HaDeejer is sinds 2004 ontwikkeld tot een ware dorpsglossy in Heeswijk-Dinther. Dinsdag valt het 200ste nummer bij inwoners op de deurmat. "Ik ben trots en helemaal blij."

Verdeeld over vier pallets komen de ruim 3000 magazines dinsdagochtend aan op het industrieterrein in Heeswijk-Dinther. Vrijwillige bezorgers staan te springen om het maandblad direct mee te nemen om rond te brengen, maar voordat d'n HaDeejers weg zijn lukt het hoofdredacteur Anja Bekkers nog even om de 200ste editie waar maanden aan gewerkt is te voelen en door te bladeren. "Ik ben helemaal trots, helemaal blij", jubelt ze.

Tekst loopt door onder afbeelding

D'n HaDeejer kwam in 2004 voor de eerste keer uit nadat enkele inwoners van mening waren dat er te weinig nieuwsvoorziening was. "Wij hadden het Brabants Dagblad, maar dat is nieuws over de hele provincie. Heeswijk-Dinther is dan maar een klein onderdeel. Ook was er De Brug en daarvan vonden wij dat het lokale nieuws niet aan bod kwam", zegt mede-oprichter Harry Mikkers.

Het maandblad, dat bestaat uit verschillende artikelen waarin verhalen van inwoners centraal staan, is gegroeid tot een geliefd magazine dat omarmd wordt. "Wat wij er van horen is dat mensen er iedere maand naar uitkijken en dat zij het blad van voor naar achter lezen en doorbladeren", zegt Bekkers. "D'n HaDeejer staat heel dicht bij de mensen en het is gemaakt dóór en vóór de mensen. Het wordt daardoor goed gewaardeerd."

De kracht van het blad zijn de vele vrijwilligers

• Harrie Mikkers

Wat de glossy uniek maakt is dat zo'n blad in andere dorpen in Nederland weinig te vinden zijn en dat d'n HaDeejer gedragen wordt door vele tientallen vrijwilligers. "De kracht van het blad zijn de vele vrijwilligers. Het gaat om mensen met een grote inzet", zegt Mikkers, die inmiddels geen onderdeel uitmaakt van de redactie, die bestaat uit acht personen van wie vier van het eerste uur. 

"Het is uniek dat wij iedere maand weer iets nieuws brengen. We hebben nooit een gebrek aan items", zegt redactielid Ardith Manders, die tevreden is over het 200ste nummer. "Ik voel me enorm trots hoe we dit gepresteerd hebben.

Expositie

Het 100ste nummer werd in november 2012 gevierd met een groot evenement. Zo'n feest zit er dit jaar niet in, maar met een expositie bestaande uit coverfoto's van de afgelopen 199 editie probeert de redactie toch creatief te zijn.

Vanaf dinsdag wordt het 200ste nummer bezorgd bij inwoners van Heeswijk-Dinther. Het maandblad is ook online te lezen.