advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Tweeënhalve eeuw brandweer Uden vereeuwigd in boek

Al bijna 250 jaar staan brandweerlieden in Uden met de spuit in de hand paraat bij brand. Door de jaren heen zijn steeds meer herinneringen gemaakt en die verhalen zijn nu gebundeld in een boek, geschreven door burgemeester Henk Hellegers.

Het boek werd donderdagmiddag gepresenteerd in de brandweerkazerne van Uden.

Postcommandant Twan van de Velden is samen met andere brandweerlieden en de Heemkundekring druk bezig geweest met het verzamelen van materiaal voor het boek. “We hebben ontzettend veel kranten van jaren geleden doorgespit en, met dank aan Adriaan Sanders, heel veel dingen van vroeger gevonden." Vervolgens was de eer aan Henk Hellegers, die eerder al twee boeken schreef over de geschiedenis van het Vluchtoord, om in de pen te klimmen. 

Karretje met paarden als brandweerwagen

"Ik weet niet meer dan de afgelopen tien jaar en het is wel leuk om daar dan verder in te duiken", vertelt Hellegers. Het meest blijft natuurlijk dat er in een paar honderd jaar tijd toch heel veel verwoest is. Maar het is ook mooi om te zien dat er continue vernieuwing is. Er was in het begin niet meer dan een slang en brandweerlieden moesten op een karretje staan dat door paarden getrokken werd. In de laatste 60, 70 jaar is dat veranderd en is de brandweer met meer personeel en materieel in een geweldige stroomversnelling gekomen."

Commandant Van der Velden is trots op het resultaat. "Het is mooi om te zien hoe het vroeger was en hoe het nu is. Dat is heel goed verwoord in het boek, met mooie foto's erin en mooie stukken erbij. We staan dag en nacht voor de gemeente en de inwoners klaar en dit is dan toch de kroon op het werk."

Het boek is verkrijgbaar bij boekhandel Bruna, Primera-centrum, de Udense VVV en de heemkundekring Uden.