'Uden aan de Maas' klinkt beter, maar ver-van-mijn-bed-show

''Onderzoek of Grave serieus aan wil sluiten bij de fusie van Uden en Landerd.'' Ruud Geerders, fractievoorzitter van Gewoon Uden gooit het balletje op. 

Dat doet hij donderdagavond in Uden, tijdens de raadsvergadering waar de begroting van 2020 wordt vastgesteld. De herindeliing komt bij diverse partijen aan bod. 

Geerders doelt op wat er in Grave speelt. Het CDA daar wil een debat over de bestuurlijke toekomst van die gemeente, daarbij zou ook gekeken moeten worden naar samenwerking met Uden en Landerd, zo vindt de partij. Driekwart van de Graafse raadsleden ondersteunt dit voorstel.

Lange termijn
Burgemeester Henk Hellegers van Uden is op de hoogte van wat er speelt in Grave, maar vindt dit echt iets voor de lange termijn. ''Het is een suggestie van een Graafse partij op verschillende opties van samenwerking.'' Het CDA Grave wil een referendum organiseren, waarschijnlijk pas tijdens verkiezingen in 2022. ''Tegen de tijd dat de plannen in Grave serieus worden, is het nieuwe college van Uden en Landerd al lang een feit'', geeft Hellegers aan. 

Wethouder van Lankvelt sluit zich aan bij de woorden van Hellegers:

'Uden aan de Maas'
Geerders vindt echter dat Uden hier toch meer op kan inspelen. ''Afwachten heeft geen zin, ik zie in die zin 'Uden aan de Maas' wel zitten. En dan zijn we gelijk van de naam gemeente Maashorst af, waar nog her en der discussie over is.''

Door Hellegers wordt nogmaals benadrukt dat er op dit moment geen aandacht geschonken wordt aan wat één partij - CDA Grave - oppert. ''We zitten op koers en op schema. Een door de raden van Uden en Landerd breed gedragen herindelingsplan wordt ondersteund door de provincie.''

Vierdaagse
''Grave bij de fusie betrekken,  zorgt er in één klap voor dat we er een haven bij hebben en zelfs onderdeel zijn van de Nijmeegse Vierdaagse'', zegt Geerders. Hij vindt het jammer dat hier niet concreet iets mee gedaan wordt.

advertentie <p>Banner Woonboulevard Oss midden dec19</p>

Lees ook deze artikelen