Uden en Bernheze in top 10 zwaarst getroffen coronagemeenten

In de gemeente Uden zijn in week dertien (23-30 maart) bijna zeven keer zoveel mensen overleden dan in de eerste tien weken van dit jaar toen er nog geen sprake was van corona.

In Bernheze waren er ruim vier keer zoveel sterfgevallen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De allermeeste mensen stierven in Boekel, ruim zeven keer zoveel als normaal. In deze top tien van zwaarst getroffen gemeenten staan er zeven uit Brabant, waaronder Uden op plek twee en Bernheze op plaats zes.

Het CBS heeft ook berekend dat er vorige week 2000 mensen meer zijn overleden dan gemiddeld in de eerste tien weken van 2020. Dat heeft alles te maken met de corona-epidemie in Nederland. Er stierven vooral meer ouderen, met name 80-plussers en het zijn meer mannen dan vrouwen. Voor week 14 (30 maart tot en met 5 april) wordt het aantal overledenen op basis van overlijdensberichten geschat op ongeveer 5100 personen.

De CBS-cijfers zijn hoger dan die van het RIMV omdat die alleen het overlijden van mensen die op corona getest zijn melden. Het CBS telt ook ouderen die thuis overlijden in verband met covid-19 mee en meldt grofweg twee keer zoveel sterfgevallen dan het RIVM.