advertentie Banner SP Website

Uden heeft genoeg stemmentellers, Oss inmiddels ook

Over precies twee maanden, op 17 maart, beginnen de Tweede Kamerverkiezingen. Die worden dit jaar gespreid over drie dagen en dat zorgt ervoor dat er dit jaar meer mensen nodig zijn om de stembureaus te bemensen. Uden stopt met zoeken, en ook in Oss zijn de posities inmiddels bezet.

Uden heeft zijn zaakjes op orde. Daar zijn alle functies die bij het bemensen van een stembureau komen kijken bezet. Er zijn stembureauleden, tellers, gastheren- en gastvrouwen en ook aan voorzitters geen gebrek; de inschrijving is vanaf afgelopen vrijdag gesloten. Dat geldt ook voor de gemeente 's-Hertogenbosch. Daar sloot de inschrijving al ruim voor de jaarwisseling.

In Oss sloot afgelopen vrijdag de werving van stembureauleden. Daar zijn 470 mensen nodig en in totaal hadden zich 1000 kandidaten gemeld. Deze week nog plaatste ook de gemeente Bernheze een oproep om mee te helpen op woensdag 17 maart. 

Meer dagen en stemmen per post

De verkiezingen gaan sowieso door, daar brengen de val van het kabinet en het coronavirus geen verandering in. Dat laatste zorgt er wel voor dat er de nodige aanpassingen nodig zijn. Zo krijgen 70-plussers de mogelijkheid om per brief te stemmen, en in alle gemeenten kan in ten minste één stemlokaal al op maandag en dinsdag worden gestemd, schrijft de Volkskrant

Welke bureau's in de regio langer open blijven, is nog niet bekend.