Uden heeft vanaf 24 oktober een legale graffitiplek

Liefhebbers van graffiti in Uden kunnen vanaf 24 oktober losgaan op de muren in het tunneltje aan de Bitswijk. Met een kick off-evenement wordt het tunneltje in gebruik genomen.

Pieter Poorts van jongerencentrum MC, die zich inzette voor een legale 'werkplek', verwacht die dag twintig graffitispuiters die direct aan de slag op de muren van het tunneltje. "Zij krijgen ieder een stukje op de muur op om te spuiten en daarnaast is er muziek en kunnen mensen een drankje doen", vertelt Poorts. 

Een paar dagen eerder, op donderdag 21 oktober, komt wethouder Ingrid Verkuijlen een kijkje nemen bij het tunneltje om wat op de muur te spuiten. 

De jongerenwerker lobbyde zes jaar voor zo'n legale graffitiplek en is blij dat deze er vanaf 24 oktober is. "Dit betekent dat jonge bezig kunnen blijven met deze vorm van cultuur en dat we hen stimuleren om zich op een creatieve manier te ontwikkelen. Een uitlaatklep." 

Illegale graffiti

Nu Uden een legale graffiti plek krijgt, betekent dit dat graffiti op andere plekken waar het illegaal is afneemt? "Op andere locaties is dat wel gebleken, maar ik durf mijn hand er niet voor in het vuur te steken dat het hier ook gebeurt", aldus Poorts.