advertentie Banner SNLR.nl

Uden herdenkt Joodse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog

UDEN â De planning is er om in september 2019 de eerste struikelstenen naar Uden te halen. Werkgroep Struikelstenen Uden wil hiermee de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog uit Uden blijven herinneren.

Nederland heeft ongeveer 1.500 van deze gedenkstenen liggen. Voornamelijk in de grotere steden zoals Den Bosch en Oss. âWe willen ze heel graag naar Uden halen en zijn hier ook al anderhalf jaar mee bezigâ, vertelt initiatiefneemster Erna de Klein. Samen met zes andere personen vormt ze de Werkgroep Struikelstenen Uden.

De wachtlijst voor de struikelstenen is er niet voor niets. De Duitse beeldhouder Gunter Demnig maakt alle steentjes met de hand. âWe hebben een toezegging gekregen dat Demnig zelf naar Uden wil komen om de steentjes te leggen, waarschijnlijk zal dat in september 2019 zijnâ.

Veghelsedijk
Een van de vier locaties waar de struikelstenen komen te liggen is Veghelsedijk 34 in Uden. Hier woonde Leentje Seijffers. Zij is in 1943 vermoord in het Duitse vernietigingskamp Sobibor. âVan haar weten we heel weinig. Ze was niet gehuwd en had geen kinderen. We hebben één foto van haar en willen er graag meer hebbenâ. 
Meer informatie over de struikelstenen in Uden is te vinden op de website: struikelstenen-uden.jimdo.com