advertentie Banner SNLR.nl

Uden houdt vast aan traditie, Zwarte Piet blijft zwart

Sinterklaas brengt dit najaar in Uden gewoon pakjes rond in het gezelschap van zwarte pieten. De stichting die de intocht organiseert voelt geen druk om de intocht aan te passen na de beslissing van de NTR. 

Vorige week maakte de NTR bekend dat bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn alleen nog Roetveegpieten zullen zijn. Ook in het Sinterklaasjournaal zijn geen volledig zwarte pieten meer te zien. Volgens Stichting Sinterklaas Intocht Uden is dat in Uden een onmogelijke opgave. "Wij werken met heel veel vrijwilligers in de regio en je kunt je voorstellen dat je eigen neefje of nichtje je als zwarte piet dan ook herkent," vertelt Tiago Vilhena de Oliveira. "Dan is de charme van Sinterklaas er wel een beetje af."

Terugkerend probleem
De zwarte pietendiscussie is al jaren onderwerp van gesprek en ook de organisatie in Uden gaat er ieder jaar weer over in beraad of er verandering moet komen. "We spreken daar al jaren over met elkaar. Het is echt wel een terugkerend puntje, maar we kunnen niet anders dan dit blijven hanteren. Of je moet met veel vrijwiligers van buitenaf gaan werken, maar dat is niet te doen."  

Geen protesten
De intocht van Sinterklaas is in Uden de afgelopen jaren rustig verlopen. "En dat willen we graag zo houden. We hebben dezelfde pieten als alle andere jaren en we maken er ook dit jaar gewoon weer een leuk kinderfeest van", aldus Vilhena de Oliveira. 

De intocht van Sinterklaas in Uden is op zaterdag 23 november.