advertentie Banner SNLR.nl

Uden roept bewoners op: stop met bestrijden eikenprocessierups met plastic

Bewoners van Uden die denken een slimme oplossing te hebben gevonden in de strijd tegen de eikenprocessierups, door bomen in plastic folie te omwikkelen, moeten daar van de gemeente mee stoppen.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is bij tientallen bomen aan de Vinkenstraat, Hoevenseweg en Hoge Randweg plastic folie aangebracht. Door de stam te omwikkelen met folie zou voorkomen moeten worden dat de rupsen naar beneden kruipen om ook grondnesten te maken. Echter blijkt uit onderzoek dat de rupsen uit eipakketjes hoog in de boom komen en dus heeft dat bestrijdingsmiddel geen effect.

Daarentegen zorgt het volgens de gemeente juist voor milieuvervuiling. Plastic dat om de bomen is gewikkeld kan namelijk loslaten en in de natuur belanden. Om dat te voorkomen verzoekt de gemeente daarom om reeds aangebracht plastic te verwijderen en gemeentelijke eikenbomen niet meer te omwikkelen met folie.

Bestrijding door gemeente
Om de overlast beheersbaar te houden heeft gemeente Uden dit seizoen twee keer een bespuiting uit laten voeren, in plaats van een keer zoals vorig jaar. Op het moment dat de gemeente meldingen ontvangt, wordt beoordeeld of er ingegrepen moet worden door de nesten curatief te verwijderen. Eerder hield de gemeente er rekening mee dat de bestrijding onder druk kon komen staan door een tekort aan beschermingsmiddelen, daar is momenteel geen sprake van.