advertentie Banner SNLR.nl

Uden: ‘Samenwerken voor gezamenlijk belang’

Bij basisschool ’t Mulderke hebben ze al meerdere pogingen gedaan, om de verkeersveiligheid te verbeteren. Maar het gedrag van de ouders vereist nog de grootste aanpassing.

“Gedrag is altijd het moeilijkst te veranderen”, legt directeur Martijn Schoonaard uit. Hij doelt hiermee op het gedrag van ouders, die hun kinderen tegenwoordig steeds vaker met de auto naar school brengen. Eerder bleek al uit onderzoek van Dtv dat ouders en directies die verkeerssituaties als onveilig bestempelden.

Tekst loopt door onder de video

Zebrapad
Ondanks dat gedragsverandering lastig te realiseren is, is de directeur positief over de samenwerkingen van de school. “We werken ook samen met de gemeente, en dat is absoluut succesvol gebleken. Binnenkort krijgen we namelijk aan de doorgaande weg ons tweede zebrapad.” Wanneer de veilige oversteekplaats er komt is nog niet zeker, maar de directeur is in z’n hum met de belofte van de gemeente Uden.

Er lopen bovendien vaak buitengewoon opsporingsambtenaren rond de school. Maar dat ziet Schoonaard niet als een blijvende oplossing. “Ik snap ook heel goed dat dat ook niet dagelijks kan, dus zullen we naar andere mogelijkheden moeten kijken.”

Langzamer rijden
Ook de Udense politiek ziet meer in gedragsverandering en herinrichting van de wegen, dan in handhaving. “Als we specifieke vragen krijgen van scholen om boa’s te sturen of snelheidsmetingen uit te voeren, dan doen we dat natuurlijk. En dan zie je inderdaad ook, dat ouders vaak te hard rijden. Wat ons betreft zou het het mooist zijn, als de ouders die hun kinderen naar school brengen met de auto, zich bewust worden van hun eigen gedrag. En dus gewoon langzamer gaan rijden”, betoogt wethouder Franko van Lankvelt.


“Wat binnen de mogelijkheden van de gemeente ligt, dat doen we natuurlijk. Maar het grootste probleem is echt het autogebruik van de ouders en daar is nou eenmaal meer voor nodig, om dat te veranderen.”

Bekijk hieronder de uitgebreide reactie vanuit de politiek.

Dit verhaal werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Dtv, Omroep Venlo, Studio040 en WOS Media werken gezamenlijk aan lokale onderzoeksjournalistiek.