'Uden zet geen stappen richting lightrailverbinding'

Een snelle tramverbinding tussen Uden en grotere steden is al jaren een wens van Jong Uden, maar er zit geen schot in de zaak. 'Wij hebben het gevoel dat de wethouder geen stap verder is'.

Het is niet de eerste keer dat de politieke partij haar onvrede over het werk van wethouder Van Lankvelt uit. In het coalitieakkoord uit 2018 beloofde het college 'een actieve lobby voor een lightrailverbinding vanuit Uden richting Oss'. 

Geduld lijkt op

Maar zo snel als een lighttrain gaat, zo traag gaat het Udense college volgens Jong Uden met het dossier om. "U komt in het najaar met een update betreffende het onderwerp, maar wij verwachten wel dat de update van hoger niveau gaat zijn dan die van begin dit jaar." 

Destijds werd er volgens de partij weinig nieuws verteld: "Waarom heeft dat zo lang moeten duren? De uitleg geeft meer vragen dan antwoorden."

De uitleg geeft meer vragen dan antwoorden

• Jong Uden

Niet haalbaar

Die uitleg komt van wethouder Van Lankvelt (CDA). Hij heeft al een aantal keer door laten schemeren dat een lighttrainverbinding tussen Uden en bijvoorbeeld Oss, Den Bosch of Eindhoven moeilijk haalbaar is. 

De komst van een lightrail biedt voor- en nadelen. Het is sneller en luxer dan de huidige snelbussen, zoals de 305 en 306. Het grootste nadeel is het kostenplaatje. De aanleg van een dergelijke verbinding loopt al gauw in de tientallen miljoenen euro's.

Desondanks verwacht Jong Uden méér van de wethouder. Het onderwerp wordt op 5 november in de gemeenteraad besproken.