Udenaar Motalib: geadopteerd uit Bangladesh, geroemd om zijn inzet voor Bengaalse vrouwen
Motalib Weijters uit Uden werd als kind door een Nederlands gezin uit een Bengaals weeshuis geadopteerd en zet zich nu in om het welzijn van vrouwen in Bangladesh te verbeteren. Daarvoor kreeg hij maandag officieel internationaal erkenning.
"Ik leefde in armoede, liep als kind van de honger van huis en leefde een tijd op de straten van een klein dorp in Bangladesh", zegt Motalib Weijters als hij terugkijkt op zijn verleden. "Nederland was voor mij het paradijs."
Nadat Weijters door een Nederlands gezin uit een Bengaals kindertehuis werd geadopteerd, bloeide het voormalige straatkind op tot een persoon die het leven van veel Bengaalse vrouwen en meisjes veranderde.
(Tekst loopt door onder video)
Zoektocht naar beter leven
Weijters leek zich in Nederland snel thuis te voelen. Hij voetbalde met leeftijdsgenoten, werkte als ieder ander en ging naar school. Na zijn studie nam hij als twintiger een dapper besluit. "Ik keerde in 1994 terug naar Bangladesh om mijn biologische familie te zoeken en die had ik daar gevonden – in extreme armoede." Het was deze ontdekking die Weijters heeft doen besluiten om een ontwikkelingsproject voor Bangladesh op te starten.
We hebben al tienduizenden vrouwen gered van baarmoederhalskanker en de dood.
Motalib Weijters
"We hebben een heel groot water- en sanitatieprogramma opgezet in Bangladesh, waar meer dan 150.000 vrouwen bij betrokken zijn. Daarnaast hebben we een moeder-kindkliniek en een baarmoederscreeningprogramma opgezet. Daarmee hebben we al tienduizenden vrouwen gered van baarmoederhalskanker en de dood. Zonder moeders hebben de kinderen geen goede toekomst."

Motalib Weijters met boeken en foto's van zijn projecten in Bangladesh.
Erkenning
Voor zijn inzet om de positie en het welzijn van vrouwen te verbeteren, werd Weijters maandag onder andere in het bijzijn van burgemeester Hellegers en leden van de Bengaalse ambassade in het zonnetje gezet. Inmiddels een jaar lid van maatschappelijke serviceclub Rotary, mag hij zich 'Champion of Girls’ Empowerment' noemen. En deze erkenning betekent natuurlijk veel voor hem. "De erkenning is natuurlijk fantastisch. De internationale laag van de organisatie heeft wereldwijd aan alle rotaryclubs een verzoek ingediend om een project aan te dragen en ik ben uit duizenden kanshebbers één van de 6 die is geselecteerd."
Voor Weijters betekent dit dat hij het hele jaar lang projecten mag promoten, voornamelijk bij zogeheten Rotary-events bij onder andere Unicef en in Houston (VS). "Het houdt wel wat in en dat is dus een goede wereldwijde erkenning."
De komende tijd wil ik proberen een baarmoederhalskankervrij Bangladesh te realiseren.
Motalib Weijters
Ambitie
Nu Weijters met trots zijn nieuwe titel mag dragen, betekent dat niet dat hij klaar is. Integendeel, hij wil nog veel meer doen voor vrouwen in Bangladesh. "Vrouwen in Bangladesh hebben een hele grote achtergestelde positie. Je moet je voorstellen dat het een moslimmaatschappij is waar voornamelijk de mannen op de voorgrond treden. Door belangenorganisaties als Rotary die voor vrouwenrechten en emancipatie aan het werk zijn, is er verbetering, maar we zijn er nog lang niet. De komende tijd wil ik proberen een baarmoederhalskankervrij Bangladesh te realiseren.
De trotse Udenaar ontvangt in 2022 een officiële onderscheiding in Houston.
(Kijk woensdag naar DTV-Nieuws voor uitgebreidere reportage)