Wijkagenten Ruwaard

Udenaren in de bijstand worden voortaan vrijgesteld van giften tot 1200 euro

Een vrijstelling van 1200 euro per jaar voor Udenaren in de bijstand. Dat moet het nieuwe beleid worden in de gemeente Uden, vindt het college van B en W.

Dat hebben de burgemeester en de wethouders deze week besloten, na eerder gestelde vragen van de SP. Die partij ziet graag dat het beleid aangepast wordt, na een bijstandsaffaireind 2020 met giften in de gemeente Wijdemeren. Toen werd een bijstandsmoeder beboet voor 7000 euro, omdat haar moeder boodschappen voor haar had gekocht.

Landelijke ophef

Het incident maakte landelijk de tongen los. De Tweede Kamer nam daarop een motie aan, om 1200 euro per jaar vrij te stellen voor giften aan mensen in de bijstand. Volgens de SP is het onduidelijk wanneer het beleid landelijk wordt ingevoerd, dus vroeg de partij of de gemeente het zelf al kan invoeren.

Het college ziet plek voor een ‘ruimhartig’ armoedebeleid en wil daarom nog vóór 1 juli 2021 het beleid aangepast hebben. Dat geldt ook voor de gemeente Landerd en blijft gelden als de gemeentes later gaan fuseren in de gemeente Maashorst.