Udense buurtbewoners klaar met afval; 'heel die teringzooi ligt in mijn tuin'

De struiken pal naast de woning van Silvia Meeuwissen in de Wijsthoek in Uden liggen wekelijks vol met zakken vol afval. "Ik ben klaar met iedere week die stank naast mijn deur."

Al vijf jaar is het iedere week hetzelfde: de struiken naast haar woning worden vol gegooid met zakken met plastic afval. Dat is makkelijk voor de ophaaldienst die zo in één keer het afval in de buurt ophaalt, maar voor bewoners is het een doorn in het oog. "Ik ben klaar met die stank voor mijn deur", aldus Meeuwissen. "Ik kan 's zomers geen raam meer open doen."

De zakken liggen er volgens de buurtbewoonsters vaak te vroeg en als het waait wordt het afval verspreidt door de straat. "Dan ligt heel die teringzooi in mijn tuin!", aldus Meeuwissen.

Meeuwissen krijgt bijval van overbuurvouw Fine Roem. "Het wordt iedere keer meer en meer. In de zomer zitten we hier met ongedierte. We hebben al ratten gehad."

Oplossing

Roem en Meeuwissen willen graag een oplossing voor het afvalprobleem in de wijk. Meeuwissen stelt voor dat buurtbewoners hun zakken afval voor hun eigen woning plaatsen. Ook zien zij een oplossing in een ondergrondse container.

Buurtbewoners hebben het probleem meerdere malen aangekaart bij de gemeente, die volgens bewoners zegt 'ermee bezig te zijn'. Het geduld bij Meeuwissen is onderhand op. "Het lijkt wel of je moet gaan dreigen om iets voor elkaar te krijgen 'hiero'", zegt ze met Amsterdams accent.

 De gemeente zegt de klachten te herkennen en dat PBD-zakken vaak te vroeg op straat liggen. Ook laat de gemeente weten contact op te gaan nemen met bewoners die klachten hebben.