advertentie Banner SNLR.nl

Udense Frans haalt als eerste Europeaan 7e graad bij Hanmudo

Een bijzondere prestatie van de Udense Frans van Boxtel dit weekend. De 61-jarige sporter behaalde de zevende Dan, een uitzonderlijk hoog niveau in de Koreaanse zelfverdedigingsport Hanmudo. 

Van Boxtel is daarmee de eerste Europeaan ooit die die prestatie heeft geleverd. De sport, die vooral populair is in Oosterse landen, is vergelijkbaar met taikwando. Het is een zelfverdedigingssport, waarbij verschillende stoot en trap-technieken en zelfs voorwerpen, zoals stokken en waaiers worden gebruikt. Volgens de Udenaar is het minder pijnlijk dan het eruit ziet, maar vertelt hij: "Als je de technieken ooit echt in de praktijk brengt, kun je je een aardig stukje verdedigen."

Tekst gaat verder onder de video. 

Toewijding
Bij Hanmudo worden de verschillende niveau's aangeduid met een zogenaamde Dangraad. Om hogerop te komen, is veel toewijding nodig, want na het behalen van iedere Dan moet je hetzelfde aantal jaren wachten om opnieuw examen te kunnen doen. Van Boxtel heeft er dan ook 21 jaar over gedaan om zichzelf nu de beste Europese Handmudo'er te kunnen noemen.