Udense horeca schreeuwt om extra personeel: 'het mensen naar de zin maken, dat is het mooiste wat er is'
Wie een terrasje pakt, kan maar beter extra genieten van zijn of haar drankje. Het horecapersoneel dat de drankjes serveert moet namelijk harder werken door het personeelstekort, waar ook veel zaken in Uden mee kampen.
De eerste gasten nemen donderdag om 16.00 uur plaats op het terras van Hotel Brasserie Verhoeven gelegen aan de Markt in Uden. "We hebben onze openingstijden aangepast. Normaal gingen we open om 12.00 uur", vertelt eigenaresse Cindy Verhoeven. De reden? Het personeelstekort.
Voor de coronacrisis beschikte het restaurant over veertig medewerkers. Daar was een week voor de opening van de horeca eind april nog dertien man van over. "Toen moesten we snel gaan zoeken naar personeel", zegt ze. Die zoektocht is nog steeds gaande.
Extreme vormen
Secretaris Roland van de Valk van Horecavereniging Uden Volkel Odialipeel (HUVO), herkent de problemen met personeelstekort. "Maar het neemt hier geen extreme vormen aan. Met de planning is het soms moeilijk, maar we zien geen taferelen dat bedrijven dagen dicht moeten", zegt hij.
In de periode dat horecaondernemingen noodgedwongen dicht waren door coronamaatregelen verliet veel personeel de horecabranche. Langzamerhand keert personeel weer terug, zo ziet Van de Valk. "Overheidsinstanties zoals de GGD waar horecapersoneel naar toe is gegaan krijgen minder werk. Nu zie je dat personeel terugkeert naar het horecavak."
Toekomst
Verhoeven kijkt positief naar de toekomst als het gaat om personeel. "Ik zie het zonnig in. Ik geloof dat alles weer op zijn pootjes terechtkomt. Zeker als je zelf de passie en de drive hebt om door te gaan. Ik kan me niet voorstellen dat we het dan niet redden."
Tot slot legt Verhoeven nog graag even uit wat werk in de horeca zo mooi maakt. "Iedere dag is anders, met andere mensen die een eigen verhaal hebben. Mensen het naar de zin te maken, dat is het mooiste wat er is!"